Klacky do ruky a vyhnat vládu, vyzývají protestující

Domácí ČTK Domácí, ČTK, Eliška Morochovičová
16. 3. 2012 10:39
Prahu čeká v pátek další demonstrace, kterou svolává Holešovská výzva
Takto se protestovalo v Hradci Králové.
Takto se protestovalo v Hradci Králové. | Foto: ČTK

Praha - V Praze mají pokračovat protesty proti vládě organizované Holešovskou výzvou.

Tato iniciativa dokázala ve čtvrtek na demonstrace v několika městech dostat tisíce lidí.

Další shromáždění by se mělo konat dnes odpoledne na pražském Václavském náměstí.

Zástupce pražského koordinačního centra Holešovské výzvy Ludvík Adámek pro Aktuálně.cz řekl, že pokud se ani v pátek demonstranti nedočkají reakce od kabinetu, akce budou pokračovat.

"Je potřeba dav čistit od těch, co jen řvou"

"Zájem lidí byl ve čtvrtek dobře vidět. Myslím, že jsme skutečně něco nastartovali. Teď je potřeba, aby se ten dav začal čistit od lidí, co jen řvou, a zůstali lidé, kteří chtějí skutečně něčeho docílit. Mohly by se připojit například nějaké osobnosti," uvedl.

Demonstranti se v centru hlavního města sešli už ve čtvrtek, kdy v Praze proti vládě protestovalo podle policejních odhadů asi 2500 lidí.

Podle Adámka je však tento údaj minimálně třikrát podhodnocený. "Bylo tam alespoň 10 tisíc lidí, za tím si stojím," řekl.

V Brně jich byly až 4000, v Ostravě 1500 a v Hradci Králové asi tisícovka.

"Je potřeba, aby lidi vzali klacky a vyhnali vládu, takhle to už dál není možné," řekl v projevu jeden z protestujících. Někteří demonstranti měli nad hlavami transparenty s nápisy Stop vládě zlodějů či Vláda má tvořit, ne krást a lhát.

V Praze na shromáždění navázal pochod demonstrantů k budově České televize, kde pak demonstrace pokračovala.

Autoři Holešovské výzvy nedávno vyzvali vládu, aby do konce února odstoupila. Oznámili, že pokud kabinet na jejich požadavky nezareaguje, uspořádají "celonárodní protest".

Ve čtvrtek se pak iniciativě skutečně podařilo přitáhnout do ulic na tuzemské poměry velké množství lidí.

Výzva chce vládu odborníků

Holešovská výzva chce, aby po demisi vlády byla jmenována dočasná vláda odborníků, aby začaly přípravy "spravedlivých demokratických" voleb, a žádá také uzákonění běžně použitelného referenda.

Kromě jiného chce i zastavení církevních restitucí, penzijní, sociální, zdravotnické a školské reformy.

S podobným cílem plánuje v pondělí protestovat v Praze i organizace ProAlt. Na otázku, proč Holešovská výzva s touto organizací nespolupracuje, Ludvík Adámek odpověděl, že sám by nebyl proti.

"Já bych rozhodně i jejich iniciativu podpořil. Máme stejné záměry, naším cílem by mělo být hledání toho, co lidi spojuje, a ne, co je rozděluje. ProAlt má k nám ale poněkud zdrženlivý přístup," řekl.

 

Právě se děje

Další zprávy