Aukce nabídne Kupkovo Zbožštění Heleny za 12 milionů

ČTK ČTK
9. 3. 2012 12:54
Na dražené obrazy se mohou lidé přijít podívat do pražského Topičova salonu
František Kupka: Zbožštění Heleny.
František Kupka: Zbožštění Heleny. | Foto: acb.cz

Praha - Obraz Františka Kupky L´Apothéose d´Héléne (Zbožštění Heleny) jde do akce a jeho vyvolávací cena činí 12 milionů korun.

Pochází z roku 1906, tedy ještě z doby před začátkem Kupkova slavnějšího abstraktního období a zpodobňuje malířsky oblíbené téma Paridova soudu.

Dražba se bude konat 18. března v Topičově salonu na Národní třídě, kam se také od pátku mohou lidé na obrazy přijít podívat. Zatím ale mezi nimi není další tahák aukce, obraz malířky Toyen s vyvolávací cenou 9,5 milionu korun.

Ředitel aukční společnosti Jiří Rybář v pátek řekl, že dílo s názvem Potápěč ze zahraniční sbírky přicestuje pravděpodobně v nejbližší době.

Na trh se obraz dostal až v 80. letech

Obraz z roku 1926 byl několikrát vystaven a je publikován v mnoha monografiích; na trh se ale dostal až mnohem později. Po aukci v 80. letech se obraz na trh dostal v roce 2010, kdy byl v Sotheby's v Paříži vydražen za 600.750 eur (tehdy asi 15 milionů korun) včetně aukční přirážky.

Letos se objeví poprvé na dražbě v Čechách. Dílo propojuje dva autorčiny náměty: zájem o podmořský, proměnlivý svět a geometrizaci plochy.

Na tuzemských aukcích se zatím od Toyen nejdráže prodal obraz Spící, který byl vydražen za 20 milionů korun, s aukční přirážkou kupec zaplatil 23,2 milionu korun.

Žebříček nejdražších děl ale před Toyen vedou dva obrazy Františka Kupky s cenou přes 20 milionů korun; v tomto případě se ale jedná o jeho abstraktní malby.

Aukce nabídne i Čapka nebo Ladu

Aukce bude dále nabízet díla Josefa Čapka (Děti a domek, vyvolávací cena 2,2 milionu korun), Josefa Lady, Kamila Lhotáka, Josefa Šímy, Alfréda Justitze či Otakara Nejedlého, jehož Zátiší se sklenicí z roku 1914 je vzácnou ukázkou jeho kubistické tvorby, které se věnoval jen jeden rok.

V aukci je také poslední nedokončené dílo Josefa Šímy, kresba Podzemní řeka, která zůstala v náčrtku a v pokračování díla malířovi zabránila v roce 1971 smrt.

Dražit se budou také práce autorů druhé poloviny 20. století, z nichž vyčnívá drátěný objekt Karla Malicha ze 70. let s názvem Vznik mraků a s vyvolávací cenou 2,2 milionu korun.

Linie č. 172 Zdeňka Sýkory se bude vyvolávat za 2,5 milionu korun, v nabídce jsou díla Jana Koblasy, Bohumíra Matala, Pravoslava i Jana Kotíka.

 

Právě se děje

Další zprávy