Končí vám opencard? Vyberte si mezi bezpečím a pohodlím

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
5. 3. 2012 7:27
Magistrát jedná o možnosti prodloužení platnosti karet. Lidé by se vyhnuli cestám na úřad
Do fronty na novou opencard možná muset nebudete.
Do fronty na novou opencard možná muset nebudete. | Foto: Michal Štůsek

Praha - Pražanům, kterým letos propadne opencard, se rýsuje možnost, že svou kartu nebudou muset vyměňovat, a vyhnou se tak zbytečným cestám na úřad.

Magistrát právě vyjednává s majitelem technologie, aby se platnost karet dala prodloužit.

"Jednáme s firmou Haguess o úpravě softwaru, která by nám prodloužení platnosti umožnila," potvrdila radní pro informatiku a evropské fondy Eva Vorlíčková (TOP 09). Stejně tak se s firmou jedná o úpravách, díky kterým by Praha mohla staré karty vyměňovat za modernější a lépe zabezpečené typy.

Jasno v tom, jak mají cestující postupovat, by mělo být během několika týdnů. V případě, že vše půjde podle plánů magistrátu, budou mít cestující nejspíše dvě možnosti: propadlou kartu si nechat vyměnit, nebo si prodloužit tu stávající. Každá z možností má ale svá pro i proti.

Prodloužení platnosti současné karty bude pro cestující výrazně pohodlnější. Magistrát chce, aby se o něj mohlo zažádat po internetu. Pak by stačila už jen jedna krátká návštěva na výdejním místě.

Při výměně karty je naopak nutné jít na pobočku dvakrát. "Objednat přes internet nejde. Úředníci totiž fyzicky potřebují starou kartu, aby z ní mohli získat údaje a přehrát předplacené kupony," uvedl před časem mluvčí projektu Opencard Martin Opatrný.

Cestující na druhou stranu nemohou počítat s tím, že by jim prodloužená opencard vydržela tak dlouho jako nová. Magistrát totiž plánuje povolit prodlužování pouze na jeden rok, maximálně na dva.

Karta jako taková by sice podle posudku ČVUT, který si magistrát nechal vypracovat, mohla 8 let vydržet, jedná se ale o starší typ, který není tak dobře zabezpečený. "U těchto starších typů bych takovou dobu platnosti nedoporučovala," dodala Vorlíčková.

Nové bezpečnější karty

Praha se podle Vorlíčkové nyní chystá přejít na nové typy karet, které mají lépe zabezpečené čipy. U starších modelů totiž došlo k prolomení šifrovacího algoritmu.

"Z tohoto důvodu je možné zkopírovat či modifikovat její obsah, aniž by to na ní zanechalo sebemenší stopy. Novější varianta je bezpečná. Komunikaci čipu s terminálem je možné chránit pomocí bezpečné autentizace, šifrováním a kontrolními součty," uvedl Radek Holý z ČVUT, autor posudku.

"Magistrát je k přechodu na novější karty vlastně nucen, protože starší typy už se přestaly vyrábět," dodal Holý.

Nicméně stejně jako prodlužování platnosti ani přechod na modernější karty ještě není dohodnutý. Také totiž vyžaduje zásah do softwaru, ke kterému je potřeba spolupráce s Haguessem. "Zatím jednání s Haguessem probíhají úspěšně," uklidňuje Vorlíčková.

Podle předsedy Výboru pro informatiku a evropské fondy Jana Kalouska (ODS) je ve hře i možnost, že nové karty by mohly mít delší nebo otevřenou platnost.

Výrazně méně možností mají cestující, kterým karta končí v těchto dnech. Měli by si je nechat vyměnit i přesto, že Praha zatím nestihla dojednat spolupráci s Haguessem. "Jestliže někomu v těchto dnech končí  platnost karty, měl by si ji jít vyměnit," doporučuje tiskové oddělení magistrátu.

Tito cestující tak nemají možnost si kartu prodloužit a nezískají ani nový typ. Praha jim totiž může nabídnout pouze starší model karty ze zbývajících zásob, který je schopna vydávat i bez změny systému.

 

Právě se děje

Další zprávy