O skleničku dřív domů. Praha ruší delší provoz metra

ČTK ČTK
21. 2. 2012 16:14
Metro a navazující spoje začnou znovu jezdit jen do půlnoci od 4. března
Čekání nebylo marné. Dříve či později vždy nějaká tramvaj přijela.
Čekání nebylo marné. Dříve či později vždy nějaká tramvaj přijela. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Hlavní město zrušilo prodloužený víkendový provoz metra a navazujících spojů.

Rozhodli o tom pražští radní, informoval náměstek primátora Josef Nosek (ODS). Noční jízdní řády se změní od 4. března. Další rozsáhlejší škrty v MHD by pak měly nastat k 1. červnu.

Kvůli omezeným financím musí ale dopravní podnik hledat další úspory. Zastavil tak některé marketingové projekty a nebude letos nakupovat nové autobusy.

Úspora 40 milionů

Praha provoz metra a navazujících spojů prodloužila před komunálními volbami v září roku 2010. Metro na všech třech linkách od té doby jezdí v noci z pátku na sobotu a ze soboty na neděli o 50 až 60 minut déle, poslední souprava tak na trasu vyjíždí až kolem jedné hodiny v noci.

"V prodlouženém provozu byla nabízená dopravní kapacita využita minimálně, v průměru nedosahovala ani deseti procent," uvedl Nosek. Praha tak letos ušetří 40 milionů korun, za celý rok 55 milionů korun.

Ani tak ale nebudou úspory dostatečně velké. Pražskému dopravnímu podniku totiž letos na provoz chybí kolem 700 milionů korun, o které mu město snížilo dotaci v rámci plošných pětiprocentních škrtů.

Podnik nemá dost peněz ani na investice. Od města dostane pouze peníze na výstavbu prodloužení metra A z Dejvické do Motola. Na nákup tramvají 15T Forcity si podnik půjčí formou směnky maximálně čtyři miliardy korun.

Podívejte se, jak vypadají nové stanice metra do Ruzyně:

Další úspory by mohlo přinést prodloužení intervalů u některých spojů a odstranění duplicitních a nevyužívaných spojů. "Optimalizace celé sítě je koncepční záležitost, která vyžaduje spoustu času a práce," uvedl náměstek. Zdražování jízdného ale podle něj letos nehrozí. "To je až to poslední," doplnil.

Pražský dopravní podnik je největší městskou firmou, na provoz letos od města dostal 10,243 miliardy korun. Podle některých médií uzavřel podnik v minulosti několik nevýhodných smluv, prostřednictvím kterých mohly být z firmy vyváděny peníze.

 

Právě se děje

Další zprávy