Odsoudili ji za korupci. Díky Klausovi se může vrátit

Domácí ČTK Domácí, ČTK
17. 2. 2012 15:35
Milost exšéfce univerzity hájí i tím, že se za ženu přimlouvaly organizace postižených
Staronový prezident a staronová první dáma
Staronový prezident a staronová první dáma | Foto: Ludvík Hradílek

Praha - Na soukromé Metropolitní univerzitě Praha, kterou jako ředitelka vedla, zdarma vystudovaly desítky úředníků. Teď se tam Anna Benešová, odsouzená za korupci, může v klidu do práce vrátit.

Trest za podplácení a zpronevěru jí prominul prezident Václav Klaus, jehož žena se s Benešovou znala.

Podle Lidových novin Klausová otevírala ve škole v roce 2007 nový výtah pro handicapované studenty. Obě ženy se setkávaly i na charitativní akci Mosty, nad níž manželka prezidenta převzala záštitu.

Klaus na tvrzení reagoval v pátek odpoledne po svém návratu z Turecka. "Za udělení milosti pro někdejší ředitelku soukromé Metropolitní univerzity Praha Annu Benešovou se přimlouvalo mnoho dopisů, zejména od organizací zdravotně postižených občanů," uvedl (celé prohlášení si můžete přečíst v infoboxu).

Reakce Václava Klause

Přestože nevěřím v upřímnost právě rozpoutané debaty o milostech, a považuji ji za účelovou politickou hru, a přestože prezident nemá povinnost své milosti "vykládat", chci říci pár slov o milosti pro paní Annu Benešovou.

1. Tato milost ležela v mém úřadu již řadu let. Od počátku se nám tento případ zdál velmi podivným a nechtěl jsem na tuto žádost reagovat, než budou dokončena všechna kola soudního projednávání. I soudy řešily tento zvláštní případ v průběhu času různě.

2. Žádost o milost doprovázelo zcela mimořádné množství dopisů, které se za udělení milosti přimlouvaly - zejména od organizací zdravotně postižených (v čele s bývalým poslancem V. Krásou, předsedou Národní rady osob se zdravotním postižením ČR).

3. O tom, že se moje manželka v roce 2007 zúčastnila slavnostního otevření výtahu pro zdravotně postižené v budově školy, kterou paní Benešová řídí, jsem se dozvěděl až z článku v Lidových novinách dnes, to je 17. února 2012. Takových akcí se L. Klausová zúčastňuje velmi často.

4. Při svém udělení milosti jsem se rozhodoval i podle toho, že jsem považoval dosavadní potrestání paní Benešové v tomto případě (vazba, léta soudního projednávání, atd.) za dostatečné.

Václav Klaus, 17. února 2012

Prezident Benešové udělil milost, kterou odůvodnil tím, že těžce nemocný manžel Benešové potřebuje její pomoc a že nebyla v minulosti trestána. Jak upozornila média, i při podmíněném trestu se ale Benešová mohla o manžela starat dál. Prezident navíc vedle prominutí zbytku trestu nechal Benešové vymazat trest i z trestního rejstříku.

Státní zástupce Marek Bodlák, který měl kauzu na starosti, milost označil jako "nepochopitelnou a nesmyslnou", uvedl list.

Omilostněná může zpět do funkce

Návratu omilostněné Anny Benešové do vedení soukromé Metropolitní univerzity Praha už nic nebrání. V pátek to řekl zdroj z odboru vysokých škol ministerstva školství.

Benešové prezident Václav Klaus prominul trest za podplácení a zpronevěru a nechal jí také vymazat záznam z trestního rejstříku. Univerzita se k věci prozatím odmítla vyjádřit.

"Určitě to žádný rozpor nebude," prohlásil k možnému návratu Benešové do školy zdroj, který nechtěl být jmenován.

Benešová má dobrou pověst

Ten rovněž uvedl, že Benešová se na odboru vysokých škol těší dobré pověsti jako "nesmírně pracovitý, poctivý a slušný člověk". Také dodal, že její případ považuje spíše za vykonstruovaný z řad konkurence.

Soud zhruba před třemi měsíci uložil Benešové za podplácení a zpronevěru dvouletý podmíněný trest a pětiletý zákaz výkonu funkce statutárního orgánu právnických osob, funkce ředitelky a kvestorky.

Podle verdiktu mimo jiné umožnila v rozporu s právními předpisy bezplatné studium desítkám lidí a univerzitě způsobila škodu přes šest milionů korun. Benešová v minulosti vinu opakovaně popřela.

Dosavadní trest byl dostatečný, tvrdí Klaus

Hlava státu se krátce po návratu ze zahraniční služební cesty vyjádřila ke kontroverzi, kterou provázelo udělení milosti ženě odsouzené za porušování povinnosti při správě cizího majetku, podplácení a zpronevěru. Klaus také uvedl, že dosavadní potrestání Benešové, která zažila vazbu a léta soudů, považoval za dostatečné.

"Tato milost ležela v mém úřadu již řadu let. Od počátku se nám tento případ zdál velmi podivným a nechtěl jsem na tuto žádost reagovat, než budou dokončena všechna kola soudního projednávání. I soudy řešily tento zvláštní případ v průběhu času různě," doplnil prezident na svých stránkách.

 

Právě se děje

Další zprávy