Praha získala stříbrný poklad, našel se na Smíchově

Domácí ČTK Domácí, ČTK
7. 2. 2012 14:50
Poklad nalezli tři ukrajinští dělníci. Radní hlavního města rozhodli, že je odmění
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Praha získala stříbrný poklad, který se našel v listopadu roku 2008 při opravě domu na Smíchově.

Součástí jsou předměty a mince o celkové váze 493 kilogramů. Přibližná hodnota pokladu je šest a čtvrt milionu korun. Uvedli to zástupci Muzea hlavního města Prahy. To nyní bude poklad spravovat.

Poklad nalezli tři ukrajinští dělníci. Radní hlavního města dnes rozhodli, že je odmění.

"Každý z nich dostane 200.000 korun. Praha tuto povinnost nemá, ale tito nálezci přispěli k tomu, že Praha získala předměty, které mají značnou hodnotu. Vnímáme to jako motivaci pro případné další nálezce," řekl radní pro kulturu Václav Novotný.

Doklad historie stříbrnické dílny

Podle ředitelky muzea Zuzany Strnadové dnešní rozhodnutí rady stvrdilo, že předměty se staly vlastnictvím hlavního města a že přejdou do sbírek Muzea hlavního města Prahy.

Součástí pokladu jsou stříbrné příbory, flakony na voňavky, náramky, poháry, tácy, podnosy, svícny a další předměty denní potřeby, dále stovky mincí od pražských grošů z doby Václava IV. a Vladislava Jagellonského, přes pruské tolary, ruské carské rubly až po prvorepublikové peníze.

"Pravděpodobně se jedná o pozůstatek stříbrnické dílny," řekla kurátorka muzea Pavla Státníková. Podle ní část předmětů zřejmě měla sloužit k dalšímu zpracování, samostatně by tak neměly vysokou cenu.

"Sbírka je pro nás cenná jako celek, jako doklad historie stříbrnické dílny," dodala.

K pokladu se nikdo nepřihlásil

Pracovníci muzea chtějí nyní sbírku zpracovat a zjistit více o původu dílny. Poté by mohly být předměty vystaveny, muzeum uvažuje i o sepsání publikace.

Předměty byly do skrýše v domě v Duškově ulici uloženy buď před druhou světovou válkou nebo těsně po válce, tedy před rokem 1948. Podle některých odborníků by mohl být autorem předmětů pražský stříbrník a cizelér Josef Vokurka.

Poklad byl po nalezení uložen v Muzeu hlavního města Prahy a byla vyvěšena výzva pro případné majitele. K pokladu se ale nikdo nepřihlásil, a tak připadl městu.

 

Právě se děje

Další zprávy