Otužilci si zaplavali ve Vltavě a šli spát do stanu

ČTK ČTK
4. 2. 2012 7:14
Uctili tak památku loni zesnulého zimního plavce Ladislava Nicka (97)
Pražští otužilci vzdali poctu svému zesnulému kolegovi (ilustrační foto).
Pražští otužilci vzdali poctu svému zesnulému kolegovi (ilustrační foto). | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Ani silný mráz neodradil otužilce od myšlenky uctít památku loni zesnulého zimního plavce Ladislava Nicka. Poctu mu čtyři z nich vzdali v pátek večer v Praze - Braníku, kdy si krátce zaplavali s rozžatými pochodněmi nad hlavou. "Byla to romantika pod tím měsíčkem," charakterizovali to.

Teploměr ukazoval mínus 11 stupňů Celsia, když se otužilci vydali z vyhřáté klubovny na vltavský břeh. Voda měla v tu chvíli pouhé tři stupně, a to už je znát. Ponoření předcházela krátká rozcvička.

"S otužováním se musí začínat postupně a nijak to nepřehánět. Jen tak můžete vylézt na tu obrovskou horu, kterou zimní plavání je," popsal člen I. plaveckého klubu otužilců Richard Machálek. Imunitu má díky otužování lepší než obyčejní smrtelníci, ale protože má doma dvě malé děti, je opatrnější v době, kdy jsou nemocné.

"Po výstupu z ledové vody je nutné se co nejrychleji osušit, protože vlhká kůže chladí. Já osobně si jdu zaběhat," uvedl Machálek. Každý z plavců má podle něj vlastní systém, jak se zahřát. Alkohol ale v žádném případě nedoporučuje. V zimě prý absolvuje jednou týdně zhruba kilometrový trénink.

Tričko a studená sprcha jsou samozřejmostí

"Pochopitelně se málo oblékám. Denní studená sprcha a chození v tričku jsou pro mě samozřejmostí," dodal. Názorům laiků, že při zimních mrazech se otužilci chodí do vody vlastně ohřát, protože je teplejší, se Machálek směje. "Voda vede teplo asi pětadvacetkrát méně než vzduch, takže i v tom dnešním jedenáctistupňovém mrazu by šlo vydržet o hodně déle, než v té tři stupně 'teplé' vodě," vysvětlil.

Nestor českých otužilců Ladislav Nicek z Olomouce podlehl delší nemoci loni v květnu ve věku 97 let. Ještě tři měsíce předtím se spolu s dalšími ponořil do Vltavy v pražském Braníku, která tehdy měla teplotu 2,8 stupňů Celsia. Se zimním plaváním, které se stalo jeho celoživotní vášní, začal v 60. letech minulého století po onkologickém onemocnění. Trénoval v řece Moravě i v bazénu s ledovou vodou u sauny.

Páteční akcí zimní aktivita pražských otužilců nekončí. Už v sobotu se uskuteční soutěž Branické ledy, která se letos poplave jako Memoriál Ladislava Nicka, a to na tratích 100, 250, 500, 750 a 1000 metrů.

Ať žije zima! Po koupeli ve Vltavě přespat ve stanu

Těm, kteří se v pátek smočili ve vlnách Vltavy, zimní koupel nestačila. Lodí se pak přeplavili na největší nepojmenovaný říční ostrov na Vltavě, na kterém ve stanu přespí.

Ostrov neformálně pojmenují podle zakladatele otužileckého plavání v Československu, pražského zlatníka Alfreda Nikodéma. Ten plaval ve Vltavě u Národního divadla poprvé v roce 1923, a tím založil dodnes trvající tradici. Závod nazvaný Memoriál Alfreda Nikodéma se koná každoročně 26. prosince na svátek svatého Štěpána.

 

Právě se děje

Další zprávy