Soudce o porodníkovi: Stál tam jako hadrový panák

Tereza Krobová Tereza Krobová
23. 1. 2012 19:34
Vinou lékaře se dítě v pražské vinohradské nemocnici narodilo ochrnuté
Lékař (v popředí) čeká na rozsudek.
Lékař (v popředí) čeká na rozsudek. | Foto: Tereza Krobová

Praha - Neodbornost lékaře, nebo selhání celé nemocnice? O tom se v pondělí rozhodovalo u soudu s porodníkem vinohradské nemocnice, který špatně odhadl situaci kolem komplikovaného porodu a jehož vinou se dítě narodilo ochrnuté.

Soudce Ondřej Lázny nakonec rozhodl, že se dvaatřicetiletý zdravotník Daniel Brandejs dopustil těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti, a potvrdil tak půlroční podmínku.

Upozornil však, že lékař nebyl potrestán za to, že při začínajících komplikacích nijak nezasáhl, ale že nepřivolal potřebnou odbornou pomoc. "Stál tam prostě jak hadrový panák," doplnil Lázny.

Novorozenec porod sice přežil, ale má poškozený mozek i další orgány. Vyžaduje nepřetržitou péči a rodiče ho krmí břišní sondou. Podle soudního znalce byl porod natolik komplikovaný, že měl skončit císařským řezem. Matce to však prý nebylo nabídnuto.

Porodníka si měl pohlídat primář

Komplex porodnice vinohradské nemocnice tvoří dva sousední sály. Na jednom z nich hlídal Brandejs probíhající porod, na druhém vedla porod lékařova starší kolegyně.

Po 12. hodině šla porodníka zkontrolovat, zjistila komplikace a přidušené dítě vytáhla porodními kleštěmi.

Ostatní atestovaní lékaři, kteří měli ten den službu, byli zaneprázdnění, primář vedl ve stejném porodním sále do 10.30 porod a poté odešel. "Jestliže vím, že po mně na sále bude rodit neatestovaný lékař, tak tam počkám a pohlídám si ho," doplnila lékařka.

Právě ona však měla ten den hlavní službu, a měla proto nezkušeného porodníka hlídat. "Nemocnice s ní v současné době vede kárné řízení," doplnil zdravotníkův obhájce. Sama lékařka přiznala, že situace, kdy je nezkušený lékař na sále sám, není zcela standardní.

Nemocnice nemá přesnější vybavení

Podle žalobkyně Evy Novotné by navíc měly existovat v jednotlivých nemocnicích pojistky, které takovým situacím zabrání.

"Určitě došlo k pochybení. Není možné, aby byli všichni tři lékaři zaneprázdnění. Zásadní problém začíná už tam, že nikdo nepřistoupil k císařskému řezu a že nemocnice vůbec dopustila, aby taková situace nastala," doplnila Novotná. Odpovědnost dalších osob však nezjistila.

Obžalovaný lékař se hájil tím, že nemocnice nemá potřebné vybavení. Existují totiž i další důležité přístroje, které zpřesňují získané výsledky. "Ty však naše nemocnice neměla a musím dodat, že je nemá dodnes. Jsem však přesvědčena, že fakultní nemocnice by takovým zařízením disponovat měla," doplnila lékařova kolegyně.

Lékařův obhájce navíc upozorňoval, že fakultní nemocnice je spíše školicím střediskem než pracovištěm. "Zodpovědnost za neatestovaného lékaře tak má školitel, který na něj dohlíží a kontroluje. Atestovaní lékaři se na něj však vybodli a nechali ho u tak komplikovaného porodu samotného," uvedl obhájce.

Obhájce: mozek byl poškozený nezávisle na lékaři

Z posudku soudního znalce navíc vyplývá, že mozek plodu byl poškozen již před 11. hodinou. "Kdyby v tu chvíli doktor zareagoval, zavolal lékařku, anesteziologa a přistoupili by k císařskému řezu, poškození mozku by již nezabránil," dodal obhájce.

Podle žalobkyně však pochybení Brandejse nespočívá v tom, že v tu chvíli nezasáhl nebo že by situaci zcela špatně vyhodnotil, ale v tom, že signály o tom, že vše není v pořádku, zcela ignoroval.

"On prostě jen pasivně sledoval situaci, ačkoli mu minimálně dvě hodiny muselo být jasné, že se něco děje a že je to patologické," doplnila žalobkyně.

Obžalovaný lékař však tvrdí, že o pomoc žádal primáře, nikdo ze svědků to však nebyl schopen potvrdit. "Je možné, že ho zavolal, když jsme zrovna pomáhaly ve vedlejším sále," bránily porodníka obě zdravotní sestry.

Soudce však dal nakonec za pravdu žalobkyni. "Soud ho neviní z toho, že neprovedl císařský řez nebo jinou operaci, to po něm nikdo vzhledem k jeho schopnostem a zkušenostem ani nechtěl. Do nemocnice však nastoupil jako lékař a podle toho se měl i chovat, nezáleží na tom, jak dlouhou měl praxi. I odborné vedení zkušeným lékařem vyžaduje komunikaci, Brandejs tak zásadně pochybil v tom, že si nepřivolal žádnou pomoc," zdůvodnil své rozhodnutí.

Lékaři hrozilo vězení od 6 měsíců do 4 let, jeho trest se tak pohybuje na téměř nejnižší možné hranici. "Přihlédl jsem k lékařově bezúhonnosti a vysoké šanci na jeho nápravu," doplnil Lázny.

Nemocnice již zavedla protiopatření

Podle analýzy vinohradské nemocnice měl lékař vyhodnotit stav pacientky jako rizikový a ženě nabídnout porod císařským řezem. "Případná kárná personální opatření vůči pracovníkům nemocnice budou přijata až po definitivním ukončení soudního líčení," uvedl mluvčí zařízení Lukáš Matýsek.

Aby se případ neopakoval, nemocnice loni zřídila rizikovou poradnu, do které jsou zařazovány všechny těhotné ženy, které budou vykazovat jakoukoliv odchylku od optimálního předporodního stavu. Byly zavedeny vstupní prohlídky pro všechny těhotné ženy prováděné zkušeným lékařem.

Nemocnice také posílila tým porodníků, aby byl na pracovišti k dispozici lékař se zkušenostmi i v době souběhu více komplikovaných porodů. Všechny komplikované případy začala nemocnice vyhodnocovat.

 

Právě se děje

Další zprávy