Státní opera Praha chystá protest proti slučování

ČTK ČTK
19. 1. 2012 8:25
1. ledna byla zahájena transformace pražské operní scény
Státní opera se má postupně sloučit s Národním divadlem.
Státní opera se má postupně sloučit s Národním divadlem. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Zaměstnanci Státní opery Praha (SOP) plánují ve čtvrtek protestní shromáždění před budovou ministerstva kultury v Praze proti sloučení SOP a Národního divadla, kterým byla 1. ledna zahájena transformace pražské operní scény.

Protest se uskuteční v době, kdy bude ministryně kultury Alena Hanáková (za TOP 09) o celé situaci jednat s předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslavem Zavadilem a zástupci odborů Státní opery.

Transformace pražské operní scény se má uskutečnit v letech 2012 až 2015. Plán zachovává uměleckou samostatnost orchestrů a sborů obou institucí, počítá naopak se sloučením baletních souborů a souboru sólistů ND a SOP.

Zástupci SOP 14. června předali Senátu petici s více než 18 000 podpisy za zachování jejího operního i baletního souboru. Senát později těsnou většinou označil propojení SOP s Národním divadlem za nevhodné, nekoncepční a nedůvodné.

Hlavním důvodem reformy pražské operní scény je podle jejích zastánců především účelné vynakládání finančních prostředků.

 

Právě se děje

Další zprávy