Přejmenování letiště po Havlovi projedná vláda na jaře

ČTK ČTK
11. 1. 2012 15:20
Fero Fenič předal dopoledne vládě dopis s výzvou. Iniciativu podpořilo 80 000 lidí
Iniciativu Fera Feniče podporuje na 80 000 lidí
Iniciativu Fera Feniče podporuje na 80 000 lidí | Foto: ČTK

Praha - O návrhu na přejmenování ruzyňského letiště po zesnulém prezidentovi Václavu Havlovi rozhodne vláda na jaře. Po středečním jednání to uvedl premiér Petr Nečas.

Již dopoledne předal na úřad vlády režisér Fero Fenič dopis s výzvou, aby letiště neslo Havlovo jméno. V textu zdůraznil, že iniciativu podporuje přes 80.000 lidí. Vznikla také petice, která je proti změně názvu letiště. Dosud ji podepsalo téměř 16 000 lidí. 

Havel zemřel loni 18. prosince a nápad pojmenovat po něm největší letiště v zemi se zrodil téměř okamžitě.

Vláda se podle Nečase přejmenováním letiště zabývala jen krátce. Ministerský předseda zdůraznil, že jméno Václava Havla není ve vlastnictví státu, proto chce postupovat se souhlasem jeho rodiny.

"Jako předsedu vlády, která zastupuje zájmy ČR v akciové společnosti Letiště Praha, si Vás jménem těchto občanů dovolujeme požádat, aby vstupní brána do naší země, kterou ročně projde více než 12 milionů lidí, dostala jméno Václava Havla," napsal Fenič premiérovi Petru Nečasovi (ODS).

Dopis podepsala i režisérka Olga Sommerová a někdejší Havlův mluvčí Ladislav Špaček.

Nápad, který veřejně podpořila řada českých osobností, má ale i své odpůrce. S výzvou nesouhlasí například někdejší Havlův osobní tajemník Vladimír Hanzel.

V úterý k přejmenování letiště vyzvali i pražští radní. Otázku chce na vládě podle svého mluvčího otevřít ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Vláda v prosinci přijala zákon o zásluhách Václava Havla. Podle Feničova dopisu ale nebyl tento krok "doplněn žádným konkrétním činem uznání, který by neměl jen formální a lokální hodnotu".

"Tento krok bude multikulturní funkci," píše Fenič

Pojmenování letiště, tedy "vstupní brány do naší země" podle Feniče zasáhne bez ohledu na bydliště, sociální, vzdělanostní a národnostní či věkové omezení, velké skupiny obyvatel včetně menšin.

"Tento krok bude mít nadčasovou, nadteritoriální a multikulturní funkci. Bude aktem veřejné služby, kterou pro tuto zemi také dělal Václav Havel," zdůraznil Fenič s tím, že toto rozhodnutí může učinit vláda.

Státní akciová společnost Letiště Praha si už před Vánoci zaregistrovala v anglickém znění slovní ochrannou známku se jménem bývalého prezidenta Václava Havla - "Vaclav Havel Prague International Airport".

Změna názvu má i tisíce odpůrců

Proti návrhu na brzké přejmenování Ruzyně vznikla také petice, kterou už podepsalo téměř 16 000 lidí. Iniciativa požaduje, aby historici nejdříve objektivně posoudili roli Václava Havla nejen jako prezidenta, ale také jako občana před rokem 1989. O přejmenování letiště by pak podle petice měli lidé hlasovat například formou referenda.

"Nechám tuto petici otevřenou i přesto že letiště bude pravděpodobně přejmenováno. Časem se pravděpodobně zjistí, že nešlo vůbec o osobu Václava Havla, ale o vytvoření a idealizování osobnosti v zájmu dalšího neutěšeného způsobu vládnutí v naší zemi," píše autor petice, výtvarník Petr Kellner.

Mezi ohlasy k petici zaznívají názory, že přejmenování by bylo zbytečně nákladné nebo jednoduše zbytečné.

 

Právě se děje

Další zprávy