Pojmenujte letiště po Havlovi, vyzvala Praha stát

Domácí ČTK Domácí, ČTK
10. 1. 2012 16:18
Ministr financí hodlá přejmenování letiště projednat ve vládě
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Pražští radní vyzvali ministerstvo financí, aby pojmenovalo ruzyňské letiště po zesnulém prezidentu Václavu Havlovi.

"Vracíme se ke své úvaze z konce minulého roku a rádi bychom vyzvali ministerstvo k přejmenování ruzyňského letiště, jehož nový název by tak vzdal hold zesnulému prezidentovi," uvedl primátor Bohuslav Svoboda.

Letiště patří státu, o případném přejmenování bude rozhodovat ministerstvo financí. Ministr Miroslav Kalousek chce otázku letiště projednat ve vládě. Podle jeho mluvčího Ondřeje Jakoba dostal ministr v této záležitosti dostatečný počet podnětů.

Premiér Petr Nečas je k iniciativě zatím zdrženlivý.

"Václav Havel není majetek státu, vše se musí ještě dohodnout s rodinou," uvedl premiér. Z rodiny Václava Havla přejmenování letiště zatím veřejně podpořil jeho bratr Ivan s manželkou Dagmar.

Nečas ale zároveň uvedl, že je dobře, že si pražské letiště název už zaregistrovalo. Státní akciová společnost Letiště Praha si ochrannou známku v anglickém znění "Vaclav Havel Prague International Airport" nechala zapsat 23. prosince minulého roku.

S nápadem, aby bylo pražské letiště v Ruzyni pojmenováno po Václavu Havlovi, přišel režisér a producent Fero Fenič. Pod internetovou petici se už podepsalo téměř 80 tisíc lidí.

"Letiště je křižovatkou cest, prolínání a potkávání se národů, symbolem svobodného pohybu lidí i myšlenek. Pro Čechy bylo a je bránou ke svobodě," píše se v prohlášení petice.

Přejmenování letiště kromě Havlova bratra a jeho manželky podpořily i další známé osobnosti, například herci Jiří Bartoška a Jiří Lábus, zpěvačky Marta Kubišová a Hana Hegerová nebo režiséři Břetislav Rychlík, Viktor Polesný, Helena Třeštíková a Olga Sommerová.

"Existuje celá řada příkladů jiných měst, jejichž letiště nesou jména po lidech, kteří významně ovlivnili svoji vlast," dodal Svoboda. Jako příklad uvedl Letiště J.F. Kennedyho v New Yorku, Letiště Ch. de Gaulla v Paříži, F.J. Strausse v Mnichově, ale i M.R. Štefánika v Bratislavě či B. Guriona v Tel Avivu.

Nápad má ale i své odpůrce. Podle někdejšího Havlova tajemníka Vladimíra Hanzela by bylo lepší po zesnulém prezidentovi pojmenovat spíše kulturní nebo vzdělávací instituci. Jako příklad uvedl Kaplického knihovnu. 

Praha podle primátora zatím neuvažuje o pojmenování ulic nebo náměstí ani o umístění případných pomníků. Za prioritu považuje přejmenování letiště. Podle primátora nechce hlavní město jméno zesnulého prezidenta dát libovolné ulici v okrajové části města a v centru už všechna prostranství svá jména mají.

Náměstek primátora Tomáš Hudeček (TOP 09) dodal, že některé městské části ale už o pojmenování míst podle Havla projevily zájem. "Je to osobnost, která nás ve světě proslavila asi úplně nejvíce," uvedl Hudeček.

 

Právě se děje

Další zprávy