Pro filmaře pracovalo víc policistů, než bylo obviněno

ČTK ČTK
7. 1. 2012 20:49
Pět policistů už je bez práce, dalších 11 bylo zproštěno služby
Foto: Policie ČR

Praha - V kauze policistů, kteří si přivydělávali prací pro film, figurovalo víc mužů zákona, než kolik jich bylo obviněno.

Pět policistů už bylo propuštěno loni v srpnu, dalších 11 bylo zproštěno služby. Zbývající policisté, kterých mohlo být až několik desítek, se nedopustilo takového skutku, aby byl posuzován jako trestný čin.

Jeden z bývalých šéfů policejní inspekce Petr Ruml serveru Týden.cz řekl, že prověřovaných policistů bylo mnohem víc. "Šlo o několik desítek. Intenzita jednání většiny z nich nebyla taková, že by šlo o trestný čin," tvrdí.

Policisté jsou obviněni ze zneužití pravomoci úřední osoby a z přijímání úplatků, za což jim v případě odsouzení hrozí až osm let vězení. Všichni jsou stíháni na svobodě. Vyšetřování nebylo podle státní zástupkyně dosud ukončeno.

Trestní stíháni bylo zahájeno již na přelomu července a srpna minulého roku. "Inspekce policie předala Krajskému ředitelství policie hlavního města Prahy celkem 16 policistů ke kázeňskému vyřešení," řekl serveru policejní mluvčí Tomáš Hulan. Dodal, že nikdo z propuštěných nezastával vedoucí pozici.

Podle zjištění policejní inspekce se muži zákona v uniformách a se služebními zbraněmi účastnili natáčení filmařské společnosti, čímž si měli k svým platům nezákonně přijít až na statisíce korun ročně. Jejich výdělek za akci údajně činil minimálně dva tisíce korun.

Ve svém volnu či v rámci pracovní neschopnosti dělali pro filmaře to, co bylo zrovna potřeba - odkláněli dopravu, uzavírali ulice, střežili hladký průběh natáčení, a dokonce i sami účinkovali v různých záběrech.

 

Právě se děje

Další zprávy