Pražany čeká výměna opencard. Přečtěte si, jak na ni

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
20. 12. 2011 7:10
Až 300 tisíc lidí si musí příští rok vyměnit opencard, čekají je dvě cesty na úřad

Praha - Tisícům Pražanů v příštím roce skončí platnost opencard. Na výměnu prostřednictvím internetu nebo zásilkové služby ale mohou zapomenout.

Kvůli nové kartě se budou muset vydat na úřad, a to hned dvakrát. Poprvé podají žádost, podruhé si přijdou pro novou kartu. Výměna karty je zdarma a přenášejí se na ni platné kupony.

Podle magistrátu bude výměna karet postupná a lidé se nemusejí obávat front. Platnost karty během příštího roku končí až 300 tisícům Pražanů. Jste mezi nimi? Přečtěte si, jak při výměně karty postupovat.

Kdy si o novou kartu zažádat?

Platnost opencard najdete přímo na zadní straně karty. Cestující, kteří v žádosti o první kartu uvedli email nebo telefonní číslo, dostanou jednadvacet dní před propadnutím karty zprávu. Zažádat o novou kartu lze nejdříve dva měsíce před skončením její platnosti.

Vydání karty trvá v průměru 10 až 14 dní, dopravní podnik ale doporučuje zažádat si o novou kartu dříve. "Doba 14 dní je pouze orientační, vydání karty může trvat kratší i delší dobu. Rozhodně bych to nenechával na poslední chvíli," uvedl mluvčí projektu Opencard Martin Opatrný.

Kde se budou karty vyměňovat?

Karty bude možné vyměnit pouze v zákaznickém centru ve Škodově paláci a v paláci Adria v Jungmannově ulici. Podle Opatrného se zákazníci přesto nemusejí obávat front.

"Tato výdejní místa jsou koncipována tak, aby přijala tisíce žádostí denně. Výměna karet bude navíc postupná, všichni cestující nepřijdou najednou," uvedl Opatrný.

Masovější výměny se podle něj dají očekávat až v druhé polovině roku. "Ani tehdy neočekáváme extra velkou zátěž, ale v případě nutnosti můžeme navýšit počet úředníků nebo prodloužit výdejní dobu," dodal Opatrný.

Lze novou kartu objednat přes internet?

Výměnu karty na rozdíl od objednání karty nové přes internet nezařídíte. Úředníci totiž fyzicky potřebují starou kartu, aby z ní mohli získat údaje a přehrát předplacené kupony.

Co je k výměně karty potřeba?

K žádosti o novou opencard je nutný občanský průkaz a stará karta. Pokud cestující nedal při žádosti o původní kartu souhlas s uchováním fotografie, bude potřebovat i novou fotku. Zda souhlas s uchováním dal, lze zjistit z kopie žádosti.

"Pokud si cestující není jistý, zda souhlas s uchováním dal, a kopii žádosti už nemá, měl by si pro jistotu novou fotografii přinést," dodal Opatrný.

Jak si novou kartu vyzvednout?

Pro kartu musíte opět osobně na výdejní místo. Nechat si kartu poslat kurýrní službou a vyhnout se tak druhé návštěvě úřadu možné není.

Poté, co magistrát letos převzal správu centra karet od firmy Haguess, totiž tato služba přestala fungovat. Cestující navíc musí vrátit starou kartu.

Co dělat, pokud výměnu nestihnete včas?

Pokud cestující kartu vyměnit nestihne a karta mu propadne, má dvě možnosti. Může si zažádat o opencard klasickou cestou, do doby jejího vydání ale nemůže využívat zaplacené kupony a musí si kupovat klasické jízdenky.

Vydávání dočasných papírových potvrzení magistrát neplánuje. "Datum expirace je na kartě vyznačeno, každý si tedy může vyměnit kartu včas," vysvětlil Opatrný. Druhou možností je nechat si vystavit expresní kartu. Zatímco výměnu ve standardní lhůtě cestující neplatí, za expresní kartu dá 250 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy