Soudní úřednice zpronevěřila milion po kapkách

ČTK ČTK
23. 11. 2011 21:15
Žena ze soudu pro Prahu 10 vybírala ze soudní úschovy peníze po zemřelých
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Více než milion korun údajně zpronevěřila úřednice obvodního soudu pro Prahu 10. Dostala okamžitě výpověď a bylo na ní podáno trestní oznámení. Informovala o tom televize Nova. Všechny pražské obvodní soudy nyní čekají důkladné kontroly.

Původně se předpokládalo, že úřednice zpronevěřila 60 tisíc korun. Při kontrole se však ukázalo, že si ze soudní úschovy převedla ve 109 případech 611.000 korun. Dalších 430.000 korun soud stále postrádá. "Jsem nucen v této chvíli jednak okamžitě zrušit pracovní poměr s naší zaměstnankyní a jednak na ní podat trestní oznámení," řekl televizi předseda soudu Michal Výtisk.

Úřednice prý peníze vybírala ze soudní úschovy. Tam se převádí například peníze po zemřelých v nemocnici. Ty měla za úkol dát na účet soudu a po vyřešení pozůstalosti přeposlat patřičným osobám. Žena si však peníze údajně půjčovala, a když bylo potřeba zaplatit chybějící částku, poslala ji z jiné pozůstalosti. Prozradil ji až nový varovný systém, který byl nedávno instalován.

Podobný případ řešil nedávno kolínský soud. Tamní úřednice byla již za zpronevěru nepravomocně odsouzena k tříletému nepodmíněnému trestu. Právě po této kauze prošly kontrolou všechny středočeské soudy. Nyní to čeká ty pražské. "Kontroly budou probíhat na všech deseti obvodních soudech," řekla Nově mluvčí městského soudu v Praze Martina Lhotáková. Kontroly začnou 1. prosince a potrvají celý měsíc.

 

Právě se děje

Další zprávy