Tržnice Sapa představuje riziko pro stát, míní poslanci

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
16. 11. 2011 20:35
V tržnici údajně bují organizovaný zločin, dochází k daňovým únikům a obchodu s drogrami
Areál vietnamské tržnice.
Areál vietnamské tržnice. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Vietnamská tržnice Sapa představuje bezpečnostní riziko pro Českou republiku. Prohlásil to předseda sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost František Bublan (ČSSD).

Problematikou Sapy se poslanci zabývali na veřejnosti uzavřeném jednání za účasti primátora, policejního prezidenta a zástupců Bezpečnostní informační služby (BIS)

"Z toho, co jsme na jednání výboru slyšeli, jde především o obrovské daňové úniky. Na síle nabývá organizovaný zločin, na prvním místě jsou drogy," uvedl Bublan.

Dodal, že nejde o bezprostřední ohrožení bezpečnosti státu, nicméně se jedná o problém závažný, kterým se poslanci musí dál zabývat. Zmínil také, že existuje podezření, že peníze ze Sapy jsou vyváděny do Vietnamu a že organizovaný zločin může být navázán na veřejnou správu.

Policejní prezident Petr Lessy uvedl, že pro policisty je tržnice problematickou lokalitou. "Seznámil jsem výbor s druhy trestné činnosti, se kterými se potýkáme. Jde o hospodářskou trestnou činnost i závažnějšího druhu, drogovou kriminalitu i násilné trestné činy," popsal Lessy.

Primátor tržnici za riziko nepovažuje

Zda se v oblasti vyskytuje organizovaný zločin, Lessy komentovat nechtěl, stejně jako zástupci BIS. Výbor bude o Sapě znovu jednat na začátku příštího roku. Na jednání by se měla dohodnout konkrétní řešení problému.

Společnost Saparia, která tržnici provozuje, se proti podobným informacím ohradila. Podnikatelské vztahy jsou prý v souladu s českými právními předpisy. Pokud dochází k přestupkům, děje se tak podle firmy ze strany nájemníků a jen výjimečně.

Ne všichni účastníci jednání výboru byli přesvědčeni o tom, že ze strany Sapy hrozí bezpečnostní rizika. "Jako bezpečnostní riziko to nevnímám. Jsou to spíše problémy dotčených městských částí," uvedl primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

"S jednáním výboru zatím nejsem spokojen, nedostal jsem žádná data. Není možné tu komunitu odsoudit jen na základě dohadů," uvedl poslanec Pavel Bém (ODS). Stejný názor má i poslanec a pražský zastupitel Petr Hulínský (ČSSD). Oba ale opustili jednání výboru před koncem.

Fotoreportáž z vietnamské tržnice Sapa

Lessy připustil, že policie v oblasti neregistruje významný nárůst trestných činů. Policejní tým, který v oblasti v tomto roce působil, objevil dvě pěstírny marihuany a zatkl dva dealery. Policisté nacházeli drogy při namátkových kontrolách v autech a nedávno také odhalili nelegální prodej léků.

Při raziích se však nikdy nenašla velká skladiště drog ani výrobny. Policistům komplikuje práci fakt, že se jedná o soukromý areál, kam mají omezený přístup. Tržnice se navíc na noc zcela uzavírá.

Sněmovní výbor se začal situací v tržnici zabývat kvůli stížnostem městské části Praha Libuš. Tržnice o rozloze 35 hektarů zabírá značnou část jejího území.

Podle starosty Libuše Jiřího Koubka je Sapa obtížně kontrolovatelný stát ve státě, ve kterém bují drogy, hazard a kriminalita. Česko-vietnamská společnost informace o zvyšující se kriminalitě a výskytu drog označila za lživé.

 

Právě se děje

Další zprávy