Videa ze zastupitelstva byla na webu. Město to nevědělo

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
10. 11. 2011 17:54
Magistrát videa smazal kvůli ochraně osobních dat, na starém webu byla nadále dostupná
Záznamy z pražského zastupitelstva najdete i na serveru Pirateleaks.
Záznamy z pražského zastupitelstva najdete i na serveru Pirateleaks. | Foto: Michal Štůsek

Praha - Ačkoli Praha na konci října na doporučení Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) smazala videa z jednání zastupitelstva, ještě 10. listopadu se daly dohledat na internetu.

Magistrát totiž záznamy vymazal pouze z nových internetových stránek, na původním webu stále visely. Nepozornosti magistrátu si všimla občanská iniciativa Pražské fórum a za pomoci Pirátské strany videa zkopírovala.

ÚOOÚ označil zveřejňování videí za nepřípustné, protože obsahují citlivá data občanů. S tím ale nesouhlasí občanské iniciativy. Ty považují za důležitější právo na informace než ochranu osobních dat.

Podle nich není stanovisko úřadu právně podložené a Praha ho využívá jen jako zástěrku, aby se mohla záznamů zbavit. "Stažení videí chrání zastupitele, ne občany," uvedla Kristýna Opletalová z Pražského fóra. Praha ve čtvrtek večer oznámila, že začne videa upravovat tak, aby se dala zveřejnit.

Pirátská strana záznamy v těchto dnech vyvěsí na webu Pirateleaks, kde budou dostupné i poté, co magistrát starý web zablokoval. Sporu s ochránci osobních údajů se Pirátská strana na rozdíl od Prahy nebojí.

"Záznam zveřejňujeme my, aby nemohl ÚOOÚ šikanovat jednotlivce za zveřejnění informací, které mají být dostupné občanům už z principu. Ve sporu s ÚOOÚ už jsme jednou byli a úřad musel  konstatovat, že jsme v právu. Jsme přesvědčeni, že tomu tak je i nyní," uvedl místopředseda Pirátské strany Mikuláš Ferjenčík.

Na starém webu ale byly pouze záznamy z jednání od roku 2006 do dubna 2011. Novější záznamy k dispozici nejsou, protože v květnu vznikly nové stránky města, jejichž archiv už neexistuje.

Stránky s videozáznamy byly mezi prvními výsledky vyhledávačů.
Stránky s videozáznamy byly mezi prvními výsledky vyhledávačů. | Foto: Lucie Kudláčková

Magistrát o tom, že videa jsou stále dostupná, nevěděl. Stránky hned poté, co byl na situaci upozorněn, zablokoval. "Stránky byly v pozadí pro interní potřebu, sloužily k migraci a porovnání dat. Nicméně jsme je nyní zablokovali," uvedla mluvčí magistrátu Tereza Krásenská.

Dodala, že podle mínění magistrátu uživatelé museli vynaložit značné úsilí, aby stránky vůbec našli. "Nedomníváme se, že to bylo volně a jednoduše přístupné," dodala Krásenská.

Aktuálně.cz se ale inkriminované stránky podařilo najít pomocí běžných vyhledávačů, zobrazovaly se dokonce na prvních pozicích.

Videa chceme opět zveřejnit, rozhodl magistrát

Magistrát ve čtvrtek večer oznámil, že chce videa ze zastupitelstva opět zveřejňovat. "Pořízené a veřejnosti následně zpřístupňované záznamy budeme upravovat ve zvuku i obraze, tak aby se vyhovělo požadavkům na ochranu osobních údajů," uvedl ředitel pražského magistrátu Martin Trnka.

Podobný postup přitom magistrát nejdříve odmítal. "Bylo by to technicky náročné a navíc by tím záznam ztratil výpovědní hodnotu," uvedla před časem Krásenská.

Město oslovilo ÚOOÚ, zda mu toto řešení vyhovuje. Pokud bude stanovisko úřadu kladné, magistrát zveřejní záznam z příštího zastupitelstva a postupně bude upravovat i starší záznamy. "Půjde o manuální práci, která bude stát čas, ale i peníze. Žádáme tedy občany o trpělivost, protože provedení úprav si vyžádá nějaký čas," dodal Trnka.

Nejasnosti o uchovávání záznamů

Zástupci Pražského fóra a Pirátské strany se přitom obávali, že dochází ke skartaci záznamů. Když totiž chtěli na základě zákona o svobodném přístupu k informacím záznamy vydat, dostali zamítavé rozhodnutí, které naznačovalo, že videa jsou ničena.

"Magistrát pořizuje obrazové a zvukové záznamy z jednání  zastupitelstva pouze jako pomůcku pro pořízení zápisu z jednání. Po pořízení zápisu je obrazový a zvukový záznam z jednání zastupitelstva skartován," odpověděl magistrát ve svém rozhodnutí.

Podle Krásenské se ale videozáznamy ze zastupitelstva neskartují. "S největší pravděpodobností došlo k chybě úředníka, který při vypracování rozhodnutí zaměnil pravidla pro záznamy ze zastupitelstva s pravidly pro záznamy z rady. Ty se totiž opravdu po pořízení zápisu skartují," uvedla mluvčí.

 

Právě se děje

Další zprávy