Interpelace na zastupitelstvu? Pro občana nedostupné

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
4. 11. 2011 8:31
Primátor řekl občanům, že na zastupitelstvu interpelovat mohou. Ti to zkusili a neuspěli

Praha - Dvě pražské voličky se ve čtvrtek pokusily zjistit, zda mohou občané na jednání pražského zastupitelstva podávat interpelace.

Primátor Bohuslav Svoboda je totiž v diskusním pořadu Aktuálně.cz shodou okolností nazvaném Interpelace ujistil, že to možné je. Stačí prý jen vydržet na zastupitelstvu do doby, než interpelace začnou.

Ukázalo se ale, že realita je jiná. Interpelovat totiž mohou jen zastupitelé. Občané mají možnost pouze promluvit k jednotlivým bodům programu.

"Bohužel se tam nezdržíte až do oběda, kdy jsou interpelace, takže se jich nemůžete zúčastnit. To je problém, který není můj, ale váš," odpověděl v diskusi primátor na otázku, proč nemohou občané při jednání zastupitelstva interpelovat.

"Seznamte se s jednacím řádem," dodal ještě Svoboda. Jenže řád hovoří opačně. Odpolední interpelace, na které primátor naráží, se konají od půl jedné do dvou hodin a jsou určeny pouze pro zastupitele.

"Člen Zastupitelstva má právo vznášet dotazy, připomínky a podněty (dále jen „interpelace") na Radu a její jednotlivé členy, na předsedy výborů Zastupitelstva, na statutární orgány právnických osob, jejichž zakladatelem je hlavní město Praha, a na vedoucí příspěvkových organizací a organizačních složek, které hlavní město Prahy založilo nebo zřídilo," uvádí se v jednacím řádu.

Neúspěšný pokus voličů

O tom, že interpelace jsou pro občana nedostupné, se Alena Rybníčková a Kristýna Opletalová z Pražského fóra samy přesvědčily. Ve čtvrtek ráno se pokusily podat své přihlášky do interpelací na místě k tomu určeném, ale neuspěly.

"O přihlášení jsme se pokoušely v řádném termínu, přihlášky ale přijaty nebyly. Odpoledních interpelací se tedy zúčastnit nemůžeme," sdělila Aktuálně.cz Alena Rybníčková. Nepomohlo ani odvolání na primátorova slova.

"Je pravda, že jednací řád s interpelacemi pro občany nepočítá. Nechytejte mě ale za slovíčka. Je nezpochybnitelným faktem, že občané na zastupitelstvu promluvit mohou," uvedl Svoboda poté, co byl vyzván, aby situaci vysvětlil.

Občané na jednání opravdu promluvit můžou. Jednací řád jim ale umožňuje pouze vyjádřit se k jednotlivým bodům programu a omezuje je limitem tří minut. Nikdo ze zastupitelstva ani z rady navíc nemá povinnost jim odpovědět. 

"Většinou se tam vypovídáme, ale žádné faktické odpovědi se nedočkáme," uvedla Rybníčková. S tím ale primátor nesouhlasí. On sám prý na otázky občanů reaguje.

Zastupitel má větší práva než občan

Interpelující zastupitel dostane zpravidla odpověď přímo na zastupitelstvu, na složitější otázky se odpovídá písemně. Odpověď je pak vyvěšena na desce v zasedací místnosti zastupitelstva po dobu  příštího zasedání.

Občanům se nelíbí ani to, že se mohou vyjadřovat pouze k bodům programu. "Nemůžeme kvůli tomu vyvolat diskusi o něčem, co si zastupitelé nepřejí, co chtějí zamést pod koberec," dodala Rybníčková.

Kdo smí na pražském zastupitelstvu interpelovat? Občané ne
Kdo smí na pražském zastupitelstvu interpelovat? Občané ne | Foto: Michal Štůsek

Oproti tomu nejsou interpelace nijak tematicky omezeny a zastupitelé se tak mohou ptát i na otázky, které se přímo netýkají projednávaných bodů.

"Jedná se o zcela jiné, silnější právo, než je právo vystoupit s tříminutovým příspěvkem k jednotlivým bodům programu," uvedl Martin Veselý z občanské iniciativy Prague Watch.

Primátor považuje prostor pro názory občanů za dostačující. "Máte rozsáhlý prostor pro svá vystoupení a nic vám nebrání dotazovat se ke konkrétním bodům. U ostatních témat můžete zaslat písemný dotaz," řekl primátor nespokojeným občanům.

Ti ale trvají na možnosti interpelovat. "Když požádáme o písemnou odpověď, často dostaneme jen obecné fráze, některým otázkám se dotazovaní vyhnou. Odpověď navíc není veřejná," dodala Rybníčková.

Další pokus o změnu jednacího řádu

Zástupci občanských iniciativ po neúspěšném pokusu o přihlášení k interpelacím požadovali, aby se na zastupitelstvu projednala změna jednacího řádu. Díky ní by přibyl nový odstavec upravující interpelování občanů. Zastupitelé ale odmítli tento bod do programu jednání zařadit.

O podobnou změnu jednacího řádu se na květnovém zasedání zastupitelstva pokusili opoziční zastupitelé z TOP 09 a KSČM. Většina koaličních zastupitelů se ale při návrhu zdržela, někteří byli proti a návrh nebyl přijat.

Protesty občanů ale nebyly jedinými potížemi, se kterými se čtvrteční zastupitelstvo v souvislosti s interpelacemi muselo potýkat. Jednání bylo několikrát přerušeno a zastupitelé nestihli termín pro interpelace. Nejdříve to vypadalo, že zastupitelům nebude umožněno interpelovat vůbec.

Podle jednacího řádu je přitom interpelování pevným bodem programu každého jednacího dne zastupitelstva. Řád výslovně uvádí, že projednávaný bod programu se musí od půl jedné do dvou přerušit. Zastupitelstvo nakonec interpelace přesunulo na pozdější odpolední hodiny.

 

Právě se děje

Další zprávy