Divoké investice Prahy budou pod kontrolou

ČTK ČTK
25. 10. 2011 21:26
Praha tak reaguje na audit, který odhalil závažné nedostatky
Primátor Svoboda dlouhodobě proklamuje zprůhlednění investic hlavního města.
Primátor Svoboda dlouhodobě proklamuje zprůhlednění investic hlavního města. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Na odboru městského investora (OMI) pražského magistrátu vznikne v polovině listopadu oddělení, které bude mít na starosti kontrolu. Rozhodla o tom v úterý rada hlavního města.

Praha tak reaguje na závěry auditu fungování OMI, který zjistil závažné nedostatky. Kvůli nim nekontrolovaně rostou náklady na jednotlivé stavby, prodlužuje se doba dokončení a zvyšuje se rozestavěnost. Pod OMI přitom spadá více než 170 staveb, mimo jiné tunelový komplex Blanka.

Podle Lohynského bude nové oddělení vytvořeno ze současných zaměstnanců, odboru tak nevzrostou náklady na mzdy. Se zaváděním jednotlivých doporučení auditu budou na OMI pomáhat zástupci společnosti Deloitte, která audit zpracovala.

"Získali jsme cenný dokument, který nejen popisuje, co bylo špatně, ale jak se chyb v budoucnosti vyvarovat," uvedl Lohynský. Podle něj by město mohlo při následné práci s auditem zjistit další skutečnosti, z kterých by mohla vyplynout manažerská nebo trestně právní zodpovědnost.

Audit odhalil nekontrolované prostředí bez pravidel

Audit ukázal, že nedostatky na OMI "vyplývají z celkově nestandardizovaného, nekontrolovaného a nedokumentovaného prostředí bez jednotných pravidel a metodiky". Závěry auditu v úterý novinářům představili zástupci společnosti Deloitte.

U jednotlivých staveb se podle auditu nesleduje a neodůvodňuje jejich narůstající cena. U vzorku 36 investic, jejichž celkové náklady činí 68,3 miliardy korun, se od roku 2008 navýšila jejich celková cena o 1,74 miliardy korun. V zatím neschváleném rozpočtu na rok 2012 je navýšení u stejného vzorku oproti roku 2008 dokonce o 12,17 miliardy korun.

Podle auditorů odbor neplánuje investice ve střednědobém horizontu ale pouze z roku na rok. Přidělenými penězi se často zaplatí pouze staré dluhy. Důsledkem toho je mimo jiné vysoká rozestavěnost, prodlužování doby dokončení a nedostatek peněz na financování staveb.

Zpoždění velkých staveb o 5,6 roku, bez udání důvodů

Auditoři jako vzorek porovnávali 55 projektů. Zjistili u nich, že se průměrně prodloužily o 4,2 roku. U strategických investic, mezi které město řadí například velké dopravní stavby, prodloužení činilo průměrně 5,6 roku. Příčina prodloužení přitom není nijak odůvodněná a zdokumentovaná.

Podle auditu mají některé projekty nedodělky, často ale není stanoven nikdo, kdo by se reklamacemi zabýval. OMI se údajně také nezabývá riziky, která u projektů mohou nastat. Ukázkou toho je, že neexistuje varianta pro to, pokud Praha nedostane na přestavbu Ústřední čistírny odpadních vod peníze z evropských fondů.

OMI v minulých čtyřech letech dostával z městského rozpočtu na investice průměrně 9,1 miliardy korun. Pokud by i příští rok dostal OMI tuto částku, chybělo by mu podle auditu 6,84 miliardy korun. Tyto náklady podle auditu vyplývají se současných rozestavěných projektů.

 

Právě se děje

Další zprávy