Turnikety ani zabezpečení v metru nebudou. Chybí peníze

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
25. 9. 2011 7:00
Dopravní podnik letos potřebuje 12 miliard, má jich ale jen polovinu
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Dopravnímu podniku v Praze chybí šest miliard, musí proto odložit některé projekty, jako je nový zabezpečovací systém nebo turnikety v metru.

Vyplývá to z rozpočtového plánu, který podnik zveřejnil.

Kvůli nedostatku financí si tak Praha musí počkat například na zabezpečovací systém pro metro. Ten měl propojit kamerové a požární systémy metra a navíc zavést software na rozpoznávání tváří.

Se zaváděním se přitom původně mělo začít už tento rok. "Bezpečnostní systém se z letošních investic úplně vyřadil. První etapa by mohla začít v roce 2012," uvedl předseda dozorčí rady Miloslav Ludvík.

Systém bude stát čtyři miliardy korun, první etapa miliardu. Zatím město do projektu investovalo v řádech desítek milionů. Zabezpečovací systém by měla instalovat firma Saab.

Na neurčito se odkládá i záměr vybudovat v pražském metru turnikety. Ředitel Dopravního podniku v týdnu dozorčí radě představil prezentaci na toto téma, rada ale nepřijala žádné usnesení. Prý v tuto chvíli nejde o prioritu.

"Pro rok 2011 se k tomu vracet nebudeme. Debata se povede, až se bude schvalovat finanční plán na rok 2012. Je také nutné získat pro projekt politickou podporu," dodal Ludvík.

Právě s tím by ale mohl být problém. Například náměstek primátora Karel Březina už dříve řekl, že turnikety nepodpoří a označil je za ekonomický hazard. Ředitel podniku Martin Dvořák uvedl, že nyní bude návrh vysvětlovat napříč politickým spektrem a hledat podporu.

Podívejte se na protesty proti turniketům

Dopravní podnik letos potřebuje 12 miliard, má jich ale jen polovinu. Podle Dvořáka chybí finance na nové autobusy, tramvaje nebo soupravy metra. Dopravní podnik navíc splácí závazky ještě z minulých období.

Zbývajících 6 miliard chce podnik získat směnkou, za kterou by se zaručilo město. Zastupitelstvo však o této otázce ještě nerozhodlo a znovu se sejde až 3. listopadu.

"Apelujeme na město, aby neotálelo se závazkem vůči dopravnímu podniku. Dokud město nerozhodne, můžeme nakládat pouze s tím, co máme," uvedl Ludvík.

 

Právě se děje

Další zprávy