Miliardová radnice: Kancelář úředníka stojí 2,5 milionu

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
25. 9. 2011 18:30
Tunel na obecní rozpočet, tvrdí oponenti o stavbě nové radnice Prahy 8
Foto: Praha 8

Praha - Víceúčelový objekt, kde kancelář pro jednoho úředníka vyjde na 2,5 milionu korun, tedy tolik, co ve většině míst Česka stojí pohodlný byt pro celou rodinu.

Přepočet je jen modelový, dobře však ilustruje, proč opozice a část obyvatel Prahy 8 nehodlá přijmout kontroverzní stavbu nové radnice za více než miliardu korun. Zastupitelé přes spory projekt podpořili.

Netransparentní, drahé

Víceúčelové centrum Nová Palmovka za 1,14 miliardy korun má vyrůst na rohu ulic Zenklova a Sokolovská. Většinu budou tvořit prostory pro obchody a kanceláře. Do zbývající části se přesune úřad Prahy 8, který nyní sídlí na více místech.

Plán radnice se však nelíbí opozici a části veřejnosti. Tvrdí, že projekt je příliš drahý, zadávání zakázek je neprůhledné a skutečným cílem akce tak je vytunelovat obecní rozpočet.

"Kritizujeme enormní cenu za dům pro 400 úředníků, nesouhlasíme s utajeným způsobem prosazování výstavby centra i s netransparentním výběrem architekta a realizátora projektu," říká Petr Vilgus, zastupitel za Stranu zelených.

Podívejte se, jak bude Nová Palmovka vypadat:

Podle kritiků se projekt připravoval potají a nebyli o něm dostatečně informováni. Tento týden proto uspořádali debatu pod vedením Transparency International. Jenže ke konstruktivní debatě nedošlo.

"Vedení radnice předvedlo, že o skutečný dialog s občany nestojí. Zástupce ODS nedorazil vůbec, místostarosta Michal Šustr z TOP 09 opakovaně zdůraznil, že nevidí důvod pro diskuzi o projektu s běžnými občany, kteří nikdy nezpracovávali výběrové řízení za miliardu korun," dodal Vilgus.

Všichni to věděli, hájí se radnice

Vedení městské části se ale domnívá, že jeho postup je v pořádku.

"Občané byli informování dostatečně a včas. Výstavba nového centra byla hlavní součástí předvolební kampaně všech stran. Výsledky voleb potvrdily, že většina občanů je pro," uvedla tisková mluvčí Prahy 8 Radka Wallace-Prokopová. Opozice její tvrzení odmítá - samotný fakt, že si obyvatelé vybrali strany ve volbách, ještě neznamená, že vyslovili souhlas s kontroverzním projektem.

Výstavbu miliardové radnice chce městská část zaplatit ze tří miliard korun, které získala za prodej městských bytů. Část investic chce získat zpátky díky pronájmu a prodeji starých administrativních budov.

S výjimkou Libeňského zámku chce radnice prodat všechny budovy, v nichž sídlí. "Další peníze přinese nájemné z obchodních a kancelářských prostor," uvedl starosta Prahy 8 Jiří Janků (ODS).

Z pronájmu podle něj Praha 8 každoročně získá smluvně garantovaný výnos přes 50 milionů korun. Opozice ale upozorňuje na to, že nájem bude muset platit i samotná Praha 8.

"Radnice bude platit nájemné své stoprocentně vlastněné akciové společnosti, ze které bude čerpat její zisk. V podstatě tak bude platit sama sobě," potvrdila Wallace-Prokopová.

To je podle opozice nevýhodné. "Pokud bychom do výnosů z pronájmu nepočítali 55% podíl radnice, ke splacení nákladů na výstavbu centra dojde někdy v druhé polovině tohoto století," vypočítává Strana zelených.

Úřad má šest budov

Úřad by se měl do Nové Palmovky přestěhovat po jejím dokončení v roce 2014. Nyní sídlí v šesti objektech, z nichž mnohé nejsou v ideálním stavu.

Za jejich provoz a údržbu Praha 8 loni zaplatila více než 30 milionů korun. Od nové budovy si slibuje úsporu až 20 milionů.

"Výdaje budou nepochybně růst. Jen těžko někdo může říci, že ceny energií půjdou dolů nebo že se sám od sebe zlepší technický stav dnes nevyhovujících budov," uvedl starosta.

Tuto tezi nezpochybňuje ani opozice, bouří se však proti tomu, jak akce "miliardová radnice" probíhá.

"Všechny strany, které jsou součástí zastupitelstva, souhlasí s obnovou Libně jako přirozeného centra Prahy 8 a s výstavbou nového sídla radnice městské části. Lišíme se ale v názoru na konkrétní projekt," dodal Vilgus.

 

Právě se děje

Další zprávy