Obyvatelé Spořilova stále přecházeli a blokovali auta

ČTK ČTK
20. 9. 2011 18:11
Účastníci protestu zablokovali sjezd z Jižní spojky na Spořilovskou ulici
Kamionová doprava byla na Spořilov převedena po loňském zprovoznění jižního úseku Pražského okruhu.
Kamionová doprava byla na Spořilov převedena po loňském zprovoznění jižního úseku Pražského okruhu. | Foto: praha4.cz

Praha - Více než stovka obyvatel pražského Spořilova v úterý demonstrovala proti kamionové dopravě, která byla do těchto míst převedena po loňském zprovoznění jižního úseku Pražského okruhu.

Přecházením po přechodu demonstranti blokovali průjezd automobilů Spořilovskou ulicí, policie však krátce nato odklonila kamiony a pustila je po Jižní spojce k Barrandovskému mostu, kudy měly dosud průjezd zakázán.

Demonstrace začala kolem 16:30 a účastníci zablokovali sjezd z Jižní spojky na Spořilovskou ulici. Na místě se vytvořila dlouhá kolona, která se podle mluvčího pražské policie Tomáše Hulana táhla až k Lanovému mostu.

Radnice Prahy 4 vs. pražský magistrát

Akci pořádalo sdružení SOS Spořilov. Podle něj jsou v místě kvůli automobilové dopravě překračovány limity hluku i imisí. Na úterní demonstraci mohli lidé také podepisovat petici radnice Prahy 4, v níž vedení této městské části vyzývá pražského primátora a vládu k co nejrychlejší dostavbě východní části Pražského okruhu mezi dálnicí D1 a Běchovicemi, která by problém zdejších obyvatel vyřešila.  

Na stavbu ale nejsou peníze, dosud nemá ani potřebná povolení. Hlavní město se snažilo ulehčit obyvatelům alespoň tím, že znovu povolilo jednosměrný vjezd kamionů v nočních hodinách na Jižní spojku.

Podle Spořilovských se ale na spojku přesunulo jen asi 500 kamionů, dalších více jak 10 000 jich prý denně na Spořilově zůstává.

Členové sdružení na dostavbu okruhu čekat nechtějí a požadují, aby byl vjezd těžké kamionové dopravy do Prahy omezen. Žádají, aby se věcí zabývala vláda a ministerstva financí a dopravy, která by mohla uvolnit peníze na dostavbu okruhu.

Pražský okruh nahnal kamiony na Spořilov. Podívejte se:

Chtějí také, aby byla kamionová doprava rozdělena mezi další území v Praze. To se ale nelíbí zase obyvatelům Krče, Hodkoviček a Braníka, kteří bydlí v okolí Jižní spojky.

"Požadavky obyvatel Spořilova chápeme, řešením ale nemůže být to, že se problém jednoduše odhrne k sousedům," prohlásila Ivana Zounarová za občanská sdružení Stará Krč a Habrovka. Podle ní jsou v okolí spojky také překračovány limity hluku a emisí.

 

Právě se děje

Další zprávy