V Palladiu hořelo, policie evakuovala stovky lidí

Domácí Domácí
29. 8. 2011 16:04
Požár způsobil zkrat na elektroinstalaci, škoda je zhruba 300 tisíc korun
Nákupní centrum Palladium.
Nákupní centrum Palladium. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - V nákupním centru Palladium na pražském náměstí Republiky hořela krátce před polednem vzduchotechnika. Policie musela kvůli požáru evakuovat stovky lidí. Nikdo nebyl zraněn.

Provoz obchodního domu byl zhruba po dvou hodinách obnoven. Uzavřena zůstala pouze malá část druhého patra v místech, kde hořelo.

Požár byl nahlášen v 11:46. "Systém zcela správně vyhodnotil, že je nutné vyklidit celý objekt. Podle evropských zásad se nejdříve evakuuje, a až poté se zjišťuje," sdělil ČTK velitel zasahujících hasičů Vít Pernica.

Požár podle něj nebyl rozsáhlý, zakouřena ale byla dvě patra objektu. Hasiči proto doporučili evakuovat nejdříve druhé patro. Protože se jim ale nedařilo požár, který se začal šířit klimatizací, lokalizovat, rozhodli se vyklidit celý objekt. 

Evakuováno muselo být několik set lidí. Přesná čísla policie k dispozici nemá. V jednom patře ale podle Stulíkové bylo až 500 lidí. Nákupní centrum má pět pater.

Vadný filtr ve vzduchotechnice

Hořet začalo v provozovně s rychlým občerstvením, kde vzňal vzduchový filtr ve vzduchotechnice. "V průběhu prvotního vyšetřování bylo zjištěno, že došlo ke zkratu na elektroinstalaci a následnému zahoření ventilátoru a filtru ve vzduchotechnice," uvedla Stulíková. 

Krátce před jednou hodinou se oheň hasičům podařilo uhasit a zaměstnanci se mohli začít vracet do budovy. Jednotky místo na náměstí Republiky opustily před druhou hodinou.

"Kromě malé části ve druhém patře už je provoz v budově obnoven. Personál se začíná vracet zpátky," řekla krátce před půl druhou mluvčí pražské policie Eva Stulíková.

Podle mluvčí pravděpodobně způsobila požár technická závada, policie ale okolnosti prošetřuje. "Čekáme na zprávu od hasičů," dodala. Celková škoda byla vyčíslena na 300 tisíc korun.

Byli jste v Palladiu, když začalo hořet a povedlo se vám požár vyfotit? Podělte se o své zážitky s dalšími čtenáři. E-mail do redakce je [email protected]

 

Právě se děje

Další zprávy