V Praze od začátku léta přibylo případů domácího násilí

ČTK ČTK
17. 8. 2011 15:15
Policie musela během prázdnin vykázat z bytu už 16 násilníků

Praha - S příchodem léta stoupl v Praze počet případů napadení v rodině. Odborníci jsou překvapení, protože v letních měsících domácího násilí spíše ubývá.

Pražské intervenční centrum od začátku července do 10. srpna řešilo 16 případů, kdy byli násilníci policií vykázáni z bytu. Za celé loňské prázdniny se přitom sociální pracovníci centra zabývali 11 a v roce 2009 pouze třemi případy.

Násilníci jsou stále brutálnější

"Právě v těchto měsících se většinou situace v rodinách zklidňovala, letos tomu bylo právě naopak," uvedl ředitel Centra sociálních služeb Praha Tomáš Ján. Odborníci se navíc stále častěji setkávají s brutálnějšími formami domácího násilí.

Svědčit o tom má i nedávný případ zavražděné spisovatelky Simony Monyové, která údajně čelila domácímu násilí. "Ženy si většinou myslí, že se situace vyřeší časem. Podle našich zjištění ale brutalita útoků ze strany agresora narůstá a může skončit až fyzickou likvidací," upozornila vedoucí intervenčního centra Marie Šusterová.

Ohrožené osoby podle ní často žádají o pomoc až po několika letech trýznění. "Řešíme případy i dvacetiletého domácího násilí," poznamenala Šusterová. Ženám, které čelí domácímu násilí, doporučuje, aby situaci řešily s pomocí odborníků.

Mezigenerační konflikty

Intervenční centrum neřeší pouze partnerské, ale také mezigenerační domácí násilí. V červenci se například odborníci zabývali případem, kdy sedmašedesátiletý muž v opilosti zbil svou o 20 let starší matku.

Žena, která je kvůli svému zdravotnímu stavu odkázána na pomoc druhých, musela být převezena do nemocnice.

Od roku 2007 policie v Praze vykázala 312 násilníků, z toho 30 procent tvořily případy mezigeneračního soužití.

 

Právě se děje

Další zprávy