Centrum pro narkomany bude v každé části, plánuje Praha

ČTK ČTK
14. 7. 2011 15:49
Náměstek pražského primátora Ivan Kabický (ODS) připravuje novou vyhlášku
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Největší pražské městské části by mohly mít povinnost zřizovat na svém území centra, která by pomáhala drogově závislým.

Náměstek primátora Ivan Kabický (ODS), který má drogovou problematiku na starosti, jim to chce přikázat městskou vyhláškou.

Kabický to sdělil ve středu. Reagoval tak na rozhodnutí rady Prahy 1, která dala výpověď centru Drop in z prostor v ulici Ve Smečkách.

Radnici Prahy 1 se nelíbí, že provoz centra zatěžuje blízké okolí Václavského náměstí.

Podle starosty první městské části Oldřicha Lomeckého (TOP 09) se může centrum přestěhovat do jiné lokality v Praze 1, ale v menším rozsahu. Domnívá se, že by se o drogově závislé měly postarat i další městské části.

Služby pro narkomany by měly být rozprostřeny po Praze

Slibuje si od toho, že se v turistickém centru metropole nebude shromažďovat tolik narkomanů.

Odborníci s ním nesouhlasí, centrum města je podle nich pro drogově závislé přirozeným útočištěm. Krádežemi či žebrotou v něm totiž mohou snadněji získat prostředky na drogy.

Problematiku by se měla pokusit vyřešit pracovní skupina magistrátu, do které mají městské části vyslat odpovědného radního. Výsledkem jejich práce má být koncepční řešení, které by služby drogově závislým rozmístilo do různých čtvrtí Prahy.

"Představuji si to tak, že by bylo dané pražskou vyhláškou, aby městské části Praha 1 až Praha 10 povinně vybraly a zřídily místo pro centrum, které by se této problematice věnovalo, neboť tuto problematiku nelze vytěsnit na okraj města žádnými represivními prostředky. Prevence je jediná cesta, která funguje v celé civilizované Evropě," uvedl Kabický.

Centra pro drogově závislé se nelíbí místním obyvatelům

Skupina by měla zahájit činnost v září.

Proti sídlům organizací, které pomáhají drogově závislým, obvykle ostře protestují místní obyvatelé.

Jejich nesouhlasu někdy k populistickým gestům využívají komunální politici. Prudkou bouři protestů například vyvolalo přestěhování centra drogově závislých Sananim do lokality Na Skalce v Praze 5.

 

Právě se děje

Další zprávy