Šéf Prahy přepsal miliardový tendr, zlatý důl se smetím

Kateřina Eliášová
10. 7. 2011 16:00
Zakázka mohla být šitá na míru konkrétní firmě, varovali právníci
Podmínky obřího tendru měl na starost Karel Březina (ČSSD), vyjednávání o změnách zabralo primátorovi Bohuslavu Svobodovi týdny.
Podmínky obřího tendru měl na starost Karel Březina (ČSSD), vyjednávání o změnách zabralo primátorovi Bohuslavu Svobodovi týdny. | Foto: Petr Protivánek

Praha - Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) už podruhé prosadil výrazné změny u mnohamiliardové zakázky, kterou naplánovali ještě jeho předchůdci.

Po téměř dvacetimiliardovém tendru na přestavbu čistírny odpadních vod se rozhodl prozkoumat a nakonec změnit i další obří zakázku, tentokrát na desetiletý svoz komunálního odpadu v celkové hodnotě třinácti miliard korun.

Nechal si zpracovat právní analýzu a ta prokázala, že zadávací dokumentace, kterou dostal na starost primátorův první náměstek Karel Březina (ČSSD), obsahuje závažné chyby, stejně jako tomu bylo v případě čistírny odpadních vod.

Například podmínky soutěže byly podle právníků nastaveny tak, že nahrávaly jedné firmě, konkrétně Pražským službám, kde drží Praha majoritní podíl. Vyplývá to z dokumentu, který právní kancelář sepsala a do které mělo Aktuálně.cz možnost na magistrátu nahlédnout.

"Zadání zakázky do jisté míry zvyšuje riziko napadení zadávacího řízení u antimonopolního úřadu ze strany (potenciálních) uchazečů, kteří by mohli namítat porušení zásad nediskriminace a rovného zacházení ze strany uživatele," konstatovali právníci.

Tendr pro Pražské služby?

Svoboda od dubna odmítal soutěžní podmínky projednat a schválit na jednání rady, dokud do nich Březina nezapracuje připomínky, které právní kancelář doporučila.

"Jasně jsem už několikrát řekl, že chci zabránit všemu, co by vyvolávalo dojem, že je to pro někoho šité na míru. U takto velkých věcí nechci, aby se stalo, že tam něco "uteče"," zdůvodnil primátor, proč si nechal soutěžní podmínky prověřit u právníka.

"Není například možné vypisovat zakázku tak, že je určena pouze jedné firmě, která musí být schopna celou tu činnost realizovat sama. To zužuje prostor pro soutěžící firmy. Podle mě tam musí být možnost, že si může vítěz nasmlouvat subdodovatele, kteří mu doplní spektrum, jež sám nemá," uvedl konkrétní podmínku, kterou právníci doporučili změnit a kterou nakonec do soutěžních podmínek primátor prosadil.

Vymínil si také zrušení kritéria, které by zvýhodnilo firmu s nejkratším dojezdem na místo, kde se bude odpad zpracovávat. Právníci ho upozornili na fakt, že zde mohou být opětovně zvýhodněny Pražské služby jako provozovatel spalovny odpadu v Malešicích.

Nakonec se změnilo 27 ze 45 soutěžních podmínek, které právníci napadli jako chybné nebo takové, které by mohly vést k řízení u antimonopolního úřadu.

Svoboda potvrdil, že vyjednávání s Březinou nebylo zprvu lehké. "Domníval se, že jsme v časovém presu a že musíme tendr vyhlásit co nejdřív, proto na mě tlačil. Já jsem odmítl pod tímto časovým tlakem pracovat," vysvětlil primátor. "Navíc jsme si zjistili, že problém končící smlouvy je snadno řešitelný. My ji můžeme prodloužit o nějakou dobu, aniž by to zakládalo nějaký závazek města," dodal. Pražským službám, které se v Praze o svoz odpadků a jejich zpracování starají, vyprší smlouva letos v prosinci.

Aktuálně.cz požádalo o vyjádření i náměstka Březinu. Na dotazy však nereagoval.

Ze smetí plynou miliony

Důvod, proč tento miliardový tendr bedlivě sledují nejen politici, ale hlavně firmy nakládající s odpadem, je prostý. Pražské služby, které se doteď o smetí v hlavním městě staraly, vydělávají díky odpadkům ročně téměř sto milionů korun. Další desítky milionů vydělá spalovna Malešice.

Odpadky jsou dobrý byznys. Pražské služby vydělaly desítky milionů.
Odpadky jsou dobrý byznys. Pražské služby vydělaly desítky milionů. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Radost z výtěžku přitom nemá jenom Praha jako majoritní akcionář, ale taky firma s minoritním podílem, Soranus Limited, jejíž vlastník je neznámý. Nedávno ji koupila společnost Natland Group, která nyní "zachraňuje" fotbalovou Slavii.

V pražských kuloárech se mluví o tom, že skutečnými vlastníky Natlandu jsou pražští podnikatelé a lobbyisté Roman Janoušek a Tomáš Hrdlička, který měl mít podíl i v Soranus Limited. "Nemám žádný vztah k těmto společnostem, které mají nepochybně mnohamiliardovou hodnotu. Já žiji skromně," uvedl pro Aktuálně.cz Hrdlička. S kým Praha ve stomilionovém byznysu podniká, neví ani samotný primátor.

"Samozřejmě, že by výhra Pražských služeb byla výhodná hlavně pro Prahu. Ale to, že má město v nějaké firmě podíl, nemůže být charakteristika, která rozhoduje o vítězi zakázky. Uchazeč musí splnit nějaké zadávací podmínky a ty nesmí být ušité na tuto firmu," uvedl Svoboda.

Tendr běží od minulého týdne, obálky se otevřou v půlce září.

 

Právě se děje

Další zprávy