Koloc a spol. za vytunelování Rubeny do vězení nepůjdou

ČTK ČTK
1. 7. 2011 13:23
Soud trojici snížil původní pětiletý trest na podmínku

Praha - Pražský vrchní soud udělil bývalému automobilovému závodníkovi Martinu Kolocovi roční podmíněný trest za podíl na vytunelování Rubeny Náchod. Stejně potrestal i další dva manažery firmy.

Výrazně tak zmírnil verdikt Krajského soudu v Hradci Králové, který mužům loni v říjnu uložil po pěti letech vězení.

Uprchlý Koloc a manažeři způsobili nebo se pokusili způsobit firmě sérií transakcí v letech 1991 až 1994 škodu ve výši zhruba 250 milionů korun.

Muži peníze vyvedli například fiktivními smlouvami o obstarání věci či zpětným leasingem. Podařilo se jim okrást firmu o 125 milionů, podniku však hrozila i další škoda ve výši 128 milionů.

Manažerům hrozilo za podvod až dvanáctileté vězení, prvoinstanční soud zvolil tresty na spodní hranici sazby proto, že se trestní řízení táhne již řadu let. Odvolací senát zvolil ještě mírnější potrestání.

Koloc je dvojnásobným mistrem Evropy v závodech tahačů na okruzích a zakladatelem týmu Buggyra. Od roku 2004 je na něj vydán mezinárodní zatykač a podle některých zdrojů žije ve Spojených arabských emirátech.

Společnost Rubena Náchod se v roce 2000 přejmenovala na společnost R-TECH Náchod. Za právního nástupce Rubeny Náchod se označuje firma BS Servis Centrum, která po obžalovaných požaduje náhradu škody.

 

Právě se děje

Další zprávy