Oprava Paláce Svět začala demolicí Hrabalova Automatu

Michal Kalina
27. 6. 2011 15:47
Palác Svět prochází po letech chátrání rekonstrukcí, Automat se má dočkat své kopie
Průčelí zpustlého Paláce Svět na snímku z března 2011.
Průčelí zpustlého Paláce Svět na snímku z března 2011. | Foto: Jan Langer

Praha - Majitel pražské kulturní památky Palác Svět zahájil její rekonstrukci. V první fázi zbourá známý Automat Svět a zajistí konstrukci budovy proti pádu.

Oblíbený podnik spisovatele Bohumila Hrabala v přístavku hlavní budovy již nelze podle městské části i statiků zachránit, vlastník ale má podle dohody s radnicí postavit jeho kopii.

V objektu už probíhají opravy omítek a dělníci likvidují suť. Zástupci Prahy 8 byli letos v objektu několikrát na kontrole a i podle nich se zdá, že rekonstrukce po letech vyjednávání skutečně začala.

Podle informací místních začala v pondělí demolice Automatu Svět. "Nevím teď přesně, k čemu tam dochází, ale pokud jde o přístavek, tak se domnívám, že jeho zbourání je součástí stavebního povolení," řekl Aktuálně.cz radní na Praze 8 Matěj Fichtner (TOP 09).

Fichtner uvedl, že se italský podnikatel Antonio Crispino zavázal k jeho obnově. Budova silně poničená povodní a zanedbanou údržbou má dále projít celkovou rekonstrukcí. Vzniknout by v ní měly obchody a restaurace, v horních patrech pak byty.

Podívejte se, co dnes zbývá z Hrabalovy Libně:

Současný vlastník palác získal v roce 1998 po několikeré neúspěšné privatizaci. Dlouho však odkládal opravy a po ničivé povodni v roce 2002 se snažil získat povolení k demolici. Plán mu překazilo až vyhlášení objektu kulturní památkou.

Městská část se poté několik let snažila přimět majitele k nápravě, ale až letos v lednu se obě strany dohodly. Crispino přislíbil vytvoření harmonogramu prací a zahájení obnovy památky.

Konstruktivistický obchodní a činžovní dům s kinosálem nechal postavit v letech 1932-34 statkář Jan Svět. Stavbu stavitel zahloubil pod hladinu spodní vody, proti té chránila budovu obrovská olověná vana, která je nyní také poškozená.

Další ohrožené stavby naleznete v této galerii:

 

Právě se děje

Další zprávy