Kdy stávka zablokuje zemi? Rozhodne neděle a odboráři

Domácí Radek Nohl Domácí, Radek Nohl
12. 6. 2011 10:45
Soud zakázal pondělní stávku, odbory rozhodnou, co dál. Ředitel pražské dopravy Dvořák tvrdí, že v pondělí MHD pojede
Ředitel DPP Martin Dvořák říká, že odbory od stávky v Praze couvají.
Ředitel DPP Martin Dvořák říká, že odbory od stávky v Praze couvají. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - První odborové organizace v pražském dopravním podniku podle ředitele firmy Martina Dvořáka couvají od stávky.

Přestože někteří odboráři jeho slova odmítají, je Dvořák přesvědčený, že tramvaje, metro i autobusy v hlavním městě budou v pondělí jezdit podle jízdního řádu.

"První odborové organizace nám už řekly, že od stávky odstupují. Uvidíme, jak se zachovají ostatní. Jsem si téměř jistý, že drtivá většina, respektive všechny odborové organizace dopravního podniku, budou v pondělí normálně fungovat a podrobí se předběžnému opatření," řekl Aktuálně.cz ředitel Dvořák.

Stávku jsme zatím neodvolali, tvrdí odboráři

Podle předsedy odborářské organizace Elektrické dráhy Petra Slaniny se však stále ještě jedná. Rozhodnutí, jestli budou odboráři v Praze stávkovat, padne prý až v neděli.

"Od 9:00 máme jednání výkonné rady. Tam se rozhodne, co budeme dělat dál. Rozhodnutí, že bychom stávku odvolali, ještě nepadlo," prohlásil pro Aktuálně.cz Slanina s tím, že jen v jeho organizaci je zhruba 1500 odborářů pražského dopravního podniku.

V neděli odpoledne by pak o dalším postupy měly jedat i další odborové organizace.

O uskutečnění stávky se rozhodne podle toho, jak odboráři vyhodnotí předběžné rozhodnutí soudu, podle něhož je stávka nezákonná, protože byla vyhlášená pozdě. Podle soudu jí bylo nutné vyhlásit tři pracovní dny předem.

Stávku jsme vyhlásili oprávněně

Podle šéfa Odborového svazu dopravy Luboše Pomajbíka nemají odbory dnes šanci se "efektivně u soudu odvolat", i když podle svých právníků postupovaly podle zákona. Stávku zrušit nechtějí, hledají proto řešení. Po poledni se chystají ohlásit výsledek.

"Existuje předběžné opatření soudu, proti kterému není šance se v neděli efektivně se bránit. Naše odvolání bude naprosto úspěšné. Neexistuje důvod, že by stávka byla nezákonná," řekl ČTK Pomajbík.

Dodal, že podle právní analýzy odborů se podmínka vyhlášení tři dny předem na nynější stávku nevztahuje, protože akce se má konat "na obhajobu ekonomických zájmů všech". Odboráři tak postupovali "standardně podle zákonů a ústavy, evropských a mezinárodních norem", dodal předák. O tom, zda zůstane pondělní termín, či se stávka odsune, podle něj musí rozhodnout Koalice dopravních odborových svazů.

Budeme vymáhat škody

Podle zdroje Aktuálně.cz, který si nepřeje být jmenován, je už nyní téměř jisté, že odbory pondělní stávku odvolají. Konat by se měla v novém termínu - v pátek 17. června.

Management DPP podle ředitele Dvořáka trvá na tom, že ohlášená pondělní stávka nesplňuje všechny právní parametry proto, aby se mohla uskutečnit. "Naši právníci nám tuto informaci řekli už v pátek," podotkl.

Stanovisko dopravního podniku následně potvrdil i Městský soud v Praze. Ten na podnět ministerstva financí vydal předběžné opatření, kterým plánovanou pondělní stávku zakazuje.

Foto: Martin Netočný

Dvořák řekl, že pokud by odboráři přeci jenom v pondělí stávkovali, bude po nich určitě vymáhat škody, které tím způsobí. "V neděli budeme moudřejší," reagují odbory na slova ředitele DPP o tom, že by měly platit ušlé zisky.

Stávku vyhlásili odboráři na pondělí od 03:00. Do 16:00 by se měla zastavit městská doprava v Praze a Brně i vlaky po celé republice. Na hlavních tazích v metropoli a na velkých silnicích mají být blokády.

 

Právě se děje

Další zprávy