Nový šéf přivítán ve Státní opeře bučením a pískotem

ČTK ČTK
6. 6. 2011 22:05
Diváci i pěvci Státní opery protestovali proti chystanému sloučení s Národním divadlem

Praha - Pověřený ředitel Státní opery Praha (SOP) Ondřej Černý se na úvod pondělního galakoncertu v historické budově SOP dočkal nesouhlasného bučení a pískotu přítomných.

V úvodním proslovu totiž obhajoval kroky ministerstva kultury (MK).  Úřad chce k 1. lednu 2012 majetkově propojit Státní operu s Národním divadlem (ND).

Naopak prohlášení zástupců odborů SOP, v němž požadují vysvětlení postupu ministerstva, se setkalo se souhlasným potleskem.

"Jsem přesvědčený, že je to správné rozhodnutí," uvedl za hlasitých nesouhlasných projevů téměř zaplněného sálu Černý.

Státní opera: Zadluženost Národního nevadí?

Mezi požadavky členů SOP, které byly přečteny před zahájením galakoncertu za přítomnosti desítek zaměstnanců Státní opery na jevišti, patří například vysvětlení, proč v metropoli není místo pro dva operní soubory nebo proč ministerstvo kultury už dva roky toleruje údajně ztrátové hospodářství ND, jehož je Černý ředitelem.

Zaměstnance dále zajímá, proč je na místo nového šéfa opery prosazován nezkušený Rok Rappl namísto jimi podporovaného dirigenta Jana Lathama-Koeniga a ředitelky Královské opery v Londýně Covent Garden Elaine Padmoreové.

"Konfrontace názorů patří na půdu interní divadelní diskuze, jeviště má patřit múzám," reagoval na atmosféru v sále Černý.

Historická budova Státní opery v pondělí zažila nejen slavné operní árie, ale i bučení a pískot
Historická budova Státní opery v pondělí zažila nejen slavné operní árie, ale i bučení a pískot | Foto: Aktuálně.cz

Dodal, že večer byl na jevišti Státní opery svědkem chování, které popírá slušný dialog. "Kladu si proto otázku, jaký je skutečný důvod protestů a čím jsou doopravdy motivovány," podotkl.

Organizátoři koncertu si podle Černého "pro svou lživou kampaň vzali za rukojmí operní umění".

Vedle podpory zachování operního i baletního souboru opery chtějí umělci pondělním galakoncertem poděkovat příznivcům a věrným návštěvníkům za jejich podporu v sezoně 2010/2011 a také vylepšit rozpočet SOP neplánovanými tržbami. Všichni vystupující se zřekli svého honoráře.

Program slavnostního večera nabídl oblíbené árie, duety, sbory a předehry z oper Rossiniho či Verdiho, slavná pas de deux z Čajkovského Labutího jezera a Adamovy Giselle, Valčík z Čajkovského Spící krasavice i netradičně pojaté finále z Minkusova baletu Don Quijote.

Další kroky pěvců: tiskovka a předání petice

K situaci na pražské operní scéně, jejíž transformace se má uskutečnit v letech 2012 až 2015, zaměstnanci SOP uspořádají ve středu v pražském Domě odborů tiskovou konferenci. Dne 14. června odboráři SOP plánují předaní petice za zachování Státní opery v současné podobě předsedovi vlády Petru Nečasovi. Petici podle nich podepsalo již 15 000 lidí.

Petici proti sloučení Státní opery s Národním divadlem mělo podepsat již 15 000 lidí
Petici proti sloučení Státní opery s Národním divadlem mělo podepsat již 15 000 lidí | Foto: Ludvík Hradilek

Transformace pražské operní scény počítá se sloučením baletních souborů a souboru sólistů ND a SOP. Sbory a orchestry Národního divadla i Státní opery zůstanou zachovány. Stejně tak bude zachována značka Státní opera Praha. Obě instituce budou tvořit samostatné účetní jednotky. Činohry ND se reforma netýká.

Následující sezona bude zahájena titulem Trubadúr 18. srpna v rámci tradičního Verdi festivalu. Plánovaná rekonstrukce historické budovy údajně sezonu neohrozí. Oproti původním plánům je příští sezona v SOP připravena do června 2012. První etapa rekonstrukce začne až v červenci příštího roku, a proto se sezona prodlužuje o dva měsíce.

 

Právě se děje

Další zprávy