Sebevrazi budou mít pomník, lampu pod Nuselským mostem

Radek Wohlmuth
27. 5. 2011 12:13
Tvůrcem monumentu je Krištof Kintera, spoluator provokativního díla Entropa
Foto: Aktuálně.cz

Praha - V týdnu od 6. června bude pod Nuselským mostem nedaleko prvního pilíře na vinohradské straně odhalen zvláštní objekt. Lampa pouličního osvětlení, proti všem pravidlům logiky v ladné křivce obrácena vzhůru k nebi.

Lampa sebevrahů. Pomník.

Autorem nezvyklého díla - nazvaného Z vlastního rozhodnutí / My Choice - je Krištof Kintera, který učí sochu na pražské VŠUP a v poslední době na sebe asi nejvíc upozornil spoluprací s Davidem Černým při projektu Entropa.

"Světlo" pomníku bude symbolicky zářit směrem k místům, odkud za více než třicet let skočilo odhadem přes dvě stě lidí, aby ukončili svůj život.

"Socha" z lampy není v Kinterově tvorbě ojedinělá, ale tahle bude mít vždycky mimořádný význam.

Vizualizace: Lampa sebevrahů

"První skica lampy ohnuté namísto k zemi ke hvězdám bude tuším tak z roku 2005. Pochází z takového mého "lampového období". Zůstávala celou dobu v šuplíku. Nevěděl jsem, jak a při jaké příležitosti ji dostat do veřejného prostoru. Až postupem času, když jsem přemýšlel nad tím, že by na místě pod Nuselákem mělo vzniknout něco, co by připomínalo fakt, že zde z vlastního rozhodnutí zahynulo obrovské množství lidí, mi došlo, že nemusím nic nového vymýšlet, že ta lampa už to v sobě má. Asi je i dobře, že jsem nic nevymýšlel," uvedl autor objektu.

Kintera spolu s kolegou dokázal záměr obhájit i před radnicí Prahy 2. Pomník nakonec prošel radou zastupitelstva.

"Neznám snad nikoho, kdo by neznal někoho, kdo spáchal sebevraždu. Čili sebevražda je velmi častým jevem, který zjevně patří k životu," řekl Kintěra: "Na druhou stranu to není pomník. Není to památník. Je to memento mori. Žánr sám o sobě. Který ovšem nebývá často v ulicích. Nic okázalého. Na sloupu bude přinýtována drobná cedulka: Memento mori - těm, kteří si v těchto místech vzali život."

Celý rozhovor s Krištofem Kinterou si můžete přečíct ZDE.

 

Právě se děje

Další zprávy