Besser nechá zbourat dům na Václavském náměstí

ČTK ČTK
26. 5. 2011 16:45
Rozhodnutí ministra je konečné a nelze se proti němu odvolat
Ministr kultury Jiří Besser
Ministr kultury Jiří Besser | Foto: Jan Langer

Praha - Ministr kultury Jiří Besser rozhodl o demolici domu na rohu Opletalovy ulice a Václavského náměstí v Praze.

Objekt je součástí jednoho z nejvýznamnějších prostranství Pražské památkové rezervace, památky světového kulturního dědictví UNESCO.

Rozhodnutí ministra je konečné a nelze se proti němu dále odvolat, informoval mluvčí ministerstva Stanislav Brunclík.

S demolicí a následnou novostavbou v památkové rezervaci dlouhodobě nesouhlasí Klub za starou Prahu.

Ministr se podle svého prohlášení rozhodl respektovat doporučení resortní rozkladové komise, které umožní demolici domu čp. 1601/II, dvorní části hotelu Jalta a torza bývalé Akciové tiskárny. Uliční fasády hotelu Jalta a bývalé Akciové tiskárny zůstanou zachovány. Ministerstvo tak nebude bránit nové výstavbě na Václavském náměstí.

"Ministr zrušil předchozí rozhodnutí ministerstva kultury, které vrátilo magistrátu rozhodnutí o demolici. Takže nyní vstoupilo v platnost původní rozhodnutí magistrátu. Majitelé můžou začít okamžitě bourat," sdělil Jan Kněžínek, který je pověřen vedením odboru kultury a památkové péče pražského magistrátu.

Postaveno bude v roce 2014

Investor, kterým je firma Václavské náměstí 19, a. s., by chtěl s demolicí začít letos v listopadu, bourání by mělo podle dokumentu trvat asi 7,5 měsíce. Výstavba nové budovy by měla začít na jaře 2012 a měla by trvat zhruba dva roky.

Václavské náměstí v 19. století s plynovými lampami.
Václavské náměstí v 19. století s plynovými lampami. | Foto: Plynárenské muzeum

"Plně si samozřejmě uvědomuji, o jak exponovanou, cennou a citlivou lokalitu se v tomto případě jedná. Na druhé straně ovšem stojí podobně citlivá otázka státního zásahu do práv účastníků řízení nabytých v dobré víře," uvedl Besser.

Případ novostavby na Václavském náměstí v Praze se táhne od podzimu 2009. Investor tehdy požádal Magistrát hlavního města Prahy o vydání závazného stanoviska k demolici výše zmíněných objektů a novostavby polyfunkčního domu na jejich místě.

Magistrát loni v červnu vydal k záměru investora souhlasné stanovisko, které podmínil splněním celkem deseti připomínek. O půl roku později ministerstvo kultury ve zkráceném přezkumném řízení pravomocné závazné stanovisko Magistrátu hlavního města Prahy zrušilo bez možnosti připomínek ze strany účastníků řízení. Právě toto zkrácené přezkumné řízení doporučila rozkladová komise zrušit.

"Nehodlám vystavit tento stát dalšímu možnému riziku soudních sporů s náhradou škody, zejména v případě, kdy jsem přesvědčen, že zkrácené přezkumné řízení ze strany ministerstva kultury nebylo nezbytné a nešlo o rozhodování v časové tísni," dodal Besser.

 

Právě se děje

Další zprávy