Pražská ODS dál blokuje porcování pražského medvěda

Kateřina Eliášová
23. 5. 2011 15:48
Politici rozhodují o rozdělení půl miliardy mezi jednotlivé městské části
Pražský primátor Bohuslav Svoboda má problém: vzpouru ve svém klubu zastupitelů.
Pražský primátor Bohuslav Svoboda má problém: vzpouru ve svém klubu zastupitelů. | Foto: Jan Langer

Praha - Pražská ODS se stále hádá o to, jak má být mezi jednotlivé městské části Prahy rozdělena téměř půlmiliarda z rozpočtové rezervy na letošní rok.

Část jejích zastupitelů se postavila proti vlastnímu primátorovi Bohuslavu Svobodovi (ODS), který tzv. "porcování pražského medvěda" předložil minulý týden radním.

Částky, které jednotlivé městské části dostaly, se nelíbí především radnicím, které jsou spojovány s křídlem kolem podnikatele Tomáše Hrdličky. Hlasitě se například ohradila Praha 11.

Její starosta Dalibor Mlejnský (ODS) na pondělním jednání finančního výboru hlasoval proti usnesení, kterým měl výbor Svobodův materiál posvětit. "Byl to materiál, který nám byl dán takzvaně na stůl, neprojednal jej klub ODS. Nesouhlasím s rozdělením těch částek tak, jak nám to předložil pan primátor," uvedl.

Mlejnský: Svoboda rozděloval nespravedlivě

ODS Prahy 11 například Svobodu obvinila, že konečné dotace neodpovídají tomu, co "bylo předjednáno na jednotlivých setkáních mezi starosty" Prahy 11 Mlejnským a Újezdu Václavem Drahorádem a primátorem Bohuslavem Svobodou.

"Nikdo nemůže být spokojen. Ale při rozdělování peněz jsme postupovali tak, aby bylo dosaženo maximální možné spravedlnosti," uvedl na jednání výboru Svoboda.

Praha 11 například požadovala 50 milionů korun, dostala 17. Týdeník Euro v té souvislosti připomněl, že jen za minulé volební období zaplatila radnice pod vedením Mlejnského firmě ABL za předražené zakázky nejméně 21 milionů korun. Vyplývá to z materiálů, které vedení radnice předložilo kontrolnímu výboru.

Proti Svobodovi se postavila i zastupitelka Andrea Vlásenková (ODS), která se hlasování o rozdělení peněz zdržela. "Souhlasím s panem kolegou Mlejnským, musíme si ještě vše vyříkat na klubu," uvedla. "Nelze oddělovat rozhodnutí městské rady a radních od zbytku klubu, když materiál této důležitosti jde na schválení do zastupitelstva. Ctím dohodu a kompromis celého týmu," dodala.

Už v úterý se kvůli spornému materiálu sejde klub ODS. Není vyloučeno, že jednotliví zastupitelé z městských částí, které se cítí Svobodovým rozdělením rozpočtové rezervy poškozeni, se budou snažit na čtvrtečním jednání zastupitelstva předložit pozměňovací návrhy.

Spor o rozdělení rezervy je podle některých občanských demokratů vnitřním bojem mezi jednotlivými částmi pražské ODS.

Část občanských demokratů má údajně usilovat o Svobodovo odvolání. Šťastný to popírá. "Nikdy jsem o něčem takovém ani v koutku duše neuvažoval," řekl ještě před jednáním.

Obavy z odvolání neměl ani Svoboda. "Moje pozice je dostatečně silná, jenom si to někteří musí uvědomit," poznamenal. Regionální rada pak o jiných tématech než o rozdělení rezervy podle účastníků nejednala.

 

Právě se děje

Další zprávy