"Ryba je kámoš, ne žrádlo", hlásal průvod vegetariánů

ČTK ČTK
14. 5. 2011 23:58
Několik desítek vegetariánů, veganů a ochránců zvířat prošlo ulicemi Prahy
Vegetariáni a ochránci zvířat upozornili na týrání v některých velkochovech
Vegetariáni a ochránci zvířat upozornili na týrání v některých velkochovech | Foto: Reuters

Praha - Několik desítek vegetariánů, veganů a ochránců zvířat s transparenty a někteří s maskami v sobotu prošlo za skandování hesel ulicemi centra Prahy.

Už třetí ročník pochodu Veggie Parade měl informovat veřejnost o špatném zacházení se zvířaty ve velkochovech a zároveň nabídnout jako alternativu za maso rostlinnou stravu.

Během jedné ze zastávek se účastníci společně na znamení přestali na krátký čas pohybovat, a symbolicky tak upozornili na omezený pohyb zvířat při jejich ustájení.

"Veggie Parade není určená jen lidem, kteří se považují za vegetariány a vegany, ale všem, kteří mají respekt ke zvířatům a myslí si, že bychom se k nim neměli chovat tak krutě, jako se to v současnosti často děje," řekl za organizátory Silvestr Špaček.

"Nejsme naivní osamělí blázni"

Jejím smyslem je prý také posílit sebevědomí odpůrců pojídání masa. "Většina lidí možná již má ve svém okolí jednoho vegetariána. Chceme ukázat, že to není jeden naivní osamělý blázen, ale že je nás spousta a že tento trend sílí," uvedl.

Aktivisté vyrazili za doprovodu tří dodávek se zvukovými systémy produkujícími hlasitou techno hudbu krátce po 15:00 z náměstí Míru Mezibranskou ulicí na Václavské náměstí. Skandovali hesla jako "Kočka, pes i kráva, mají svoje práva" a nad hlavami se jim objevovaly transparenty s nápisy "Chceš lásku a mír, nejez maso a sýr" nebo "Ryba je kámoš, ne žrádlo".

Průvod složený převážně z mladých lidí poté pokračoval na náměstí Republiky, kde se jeho účastníci na pokyn organizátorů společně na tři minuty zastavili, aby tak jako "živé" sochy upozornili na špatné zacházení se zvířaty v průmyslových velkochovech. Během celé trasy pak nabízeli přihlížejícím jahody.

 

Právě se děje

Další zprávy