Pražská MHD podraží. Cesta z práce/do práce za 64 Kč

ČTK ČTK
12. 5. 2011 12:05
Radní schválili zdražení jednotlivých jízdenek na 24 a 32 korun
Náměstek Březina přiznává, že město zdražením získá peníze, kterými pak bude možné z velké části zaplatit jízdné zdarma. Kvůli této novince bude město doplácet dopravci asi 240 milionů korun.
Náměstek Březina přiznává, že město zdražením získá peníze, kterými pak bude možné z velké části zaplatit jízdné zdarma. Kvůli této novince bude město doplácet dopravci asi 240 milionů korun. | Foto: Jiří Kropáček

Praha - Jízdenky na pražskou hromadnou dopravu od 1. července zdraží. Cena nepřestupní jízdenky za 18 korun se zvedne na 24 a přestupní z 26 korun podraží na 32.

Cestující však na ně budou moci jezdit déle a s dosud nepřestupnou jízdenkou budou moci přestoupit. SMS jízdenka zdraží na 32 korun, ale předplatné kupony se zdražovat nebudou. Zvýšené jízdné má vynést celkem 200 milionů korun.

Na změně ceníku se dohodla pražská koalice a městská rada by se jimi měla zbývat na úterním zasedání. "Cenu jednotlivých jízdenek zvýšíme. Nedotkne se ale předplatných kuponů a neovlivní ho ani plánované zvýšení DPH, které se chystá," řekl MF Dnes náměstek primátora pro dopravu Karel Březina.

Koalice ODS a ČSSD se pro změnu tarifu rozhodla prý proto, aby ho zjednodušila. Březina však přiznal, že tím také získají peníze, kterými pak budou moci z velké části zaplatit jízdné zdarma. Kvůli této novince bude město doplácet dopravci asi 240 milionů korun. Zdražení jednotlivých jízdenek však vynese 200 milionů korun a tím se ztráta výrazně sníží.

Dražší jízdenky, delší jízda

Lístek za 18 korun teď platí 20 minut, pokud s ním cestující jede povrchovou dopravou. Nesmí se s ním však přestupovat. V červenci se to má změnit, bude stát 24 korun. Cestující s ním ale bude moci libovolně přestupovat z metra na autobus či na tramvaj. Bude to vše ale muset stihnout za 30 minut.

Ani přestupní jízdenky za 26 korun se od července nebudou prodávat. Zdraží se totiž na 32 korun. Pražené však s nimi budou moci jezdit 90 minut. V červenci dojde i k dalším změnám v MHD. Začne platit jízdné zdarma pro některé děti a seniory. Využívat ho však budou moci pouze s Opencard.

 

Právě se děje

Další zprávy