Pražského exradního z ČSSD stíhá kvůli korupci policie

ČTK ČTK
11. 5. 2011 18:41
Lukáš Plachý měl nabízet spolustraníkovi úplatek za podporu při sestavení kandidátky
Lukáš Plachý měl tehdejšímu spolustraníkovi Ivanu Jirkovskému nabízet 100 tisíc korun za vnitrostranickou podporu při sestavování kandidátky do pražských voleb.
Lukáš Plachý měl tehdejšímu spolustraníkovi Ivanu Jirkovskému nabízet 100 tisíc korun za vnitrostranickou podporu při sestavování kandidátky do pražských voleb. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Protikorupční policie od počátku dubna prověřuje údajnou korupční kauzu bývalého pražského radního Lukáše Plachého (ČSSD) s podezřením na spáchání trestných činů podplacení a přijetí úplatku. 

Trestní řízení bylo podle mluvčího Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Romana Skřepka zahájeno 6. dubna.

Plachý čelí podezření, že nabízel tehdejšímu spolustraníkovi Ivanu Jirkovskému úplatek. Prý po něm za 100 tisíc korun požadoval vnitrostranickou podporu při sestavování kandidátky do pražských voleb. Dokazovat to mají nahrávky. Začátkem prosince kvůli případu Plachý rezignoval na post radního hlavního města.

Plachý obvinění odmítá. Dříve prohlásil, že úplatek nenabízel, ale naopak byl o něj žádán. "Já se domnívám, že se jedná spíše o pomstu jednotlivce či jednotlivců," komentoval kauzu v minulosti.

Svou rezignaci na funkci radního odůvodnil tím, že chtěl ukázat, jak má vypadat politická kultura nové koalice na magistrátu a aby předešel útokům na sociální demokracii a nové vedení města. Kontrolní orgány strany podle něho potvrdily, že se ničeho nedopustil. Dokladem prý je, že Jirkovský byl ze strany vyloučen.

Plachý po své rezignaci zůstal řadovým zastupitelem. "Pan Plachý má důvěru a podporu sociální demokracie, na tom se nic nemění," uvedl tehdy náměstek pražského primátora Karel Březina (ČSSD), kterého protikorupční policie později v jiném případu obvinila ze zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění.

 

Právě se děje

Další zprávy