Nechceme návrat rudého hadru, volali Ukrajinci

Domácí ČTK Domácí, ČTK
10. 5. 2011 6:07
V Praze se konala protestní akci proti návratu sovětských symbolů na Ukrajině
Někteří (třeba hokejoví fanoušci) oprašují symboly SSSR v legraci. Nová opatření na Ukrajině však politici myslí naprosto vážně
Někteří (třeba hokejoví fanoušci) oprašují symboly SSSR v legraci. Nová opatření na Ukrajině však politici myslí naprosto vážně | Foto: Reuters

Praha - Protestní akci proti návratu sovětských symbolů na Ukrajině uspořádala v pondělí v Praze zhruba desítka Ukrajinců žijících v Česku.

Před budovou ukrajinské ambasády v Bubenči pošlapali a roztrhali kusy červené látky na znamení odporu proti rozhodnutí parlamentu o používání "totalitárních symbolů" při oficiálních akcích spojených s oslavami konce druhé světové války. Protestu přihlíželi ozbrojení čeští policisté se psy.

"Akci pořádáme na protest proti způsobu oslav vítězství Rudé armády ve druhé světové válce, které se pořádají na Ukrajině. Odmítáme rudé symboly," řekl za pořadatele Oleh Zajnullin z mezinárodního sdružení Ukrajinská svoboda. Podle něj jsou oslavy s rudými vlajkami nepřípustné.

"Chceme demokratickým způsobem vyjádřit protest proti popularizaci totalitárních symbolů na Ukrajině," uvedl Oleksandr Martinec. Upozornil, že v Česku žije jedna z největších ukrajinských komunit v Evropě. Smyslem akce je podle něj upozornit Ukrajince i obyvatele Evropské unie, že na Ukrajině jsou porušována lidská práva.

Červeným hadrem se čistily boty i chodník

S portrétem Stalina a nápisy Komunismus rovná se nacismus, transparenty Ne červeným symbolům, Pryč s moskevským smetím či Svobodu vlastencům asi hodinu pokojně řečnili před budovou ambasády.

Červeným hadrem si pak někteří demonstranti symbolicky vyčistili boty, šlapali na něj nebo se s ním pokoušeli vytírat chodník. Policisté, kteří stáli před budovou ambasády a seděli v asi šesti služebních vozidlech, nijak nezasáhli. Akci odmítli jakkoli komentovat.

Janukovyč ještě zákon nepodepsal, přesto se již s rudou vlajkou slavilo
Janukovyč ještě zákon nepodepsal, přesto se již s rudou vlajkou slavilo | Foto: Reuters

Ukrajinský parlament schválil letos v dubnu zákon o používání rudé vlajky při oficiálních akcích spojených s oslavami vítězství Rudé armády ve druhé světové válce. Zejména na západě republiky vzbudilo toto opatření nevoli.

Rudý prapor byl znovu na oslavách

Přestože prezident Viktor Janukovyč zákon dosud nepodepsal, objevil se rudý prapor při dnešních oficiálních oslavách v Kyjevě i dalších ukrajinských městech. Na několika místech vyvolala nová symbolika značný odpor.

Proti rudým vlajkám dnes protestovali aktivisté v Ivano-Frankivsku na západě Ukrajiny nebo ve Lvově. Ve Lvově se lidé nejprve modlili proti "návratu rudých hadrů"; později vypukly rvačky mezi zastánci a odpůrci oslav vítězství Rudé armády. V Doněcku byla rudá vlajka pošlapána a spálena před památníkem osvoboditelům Donbasu a záběry se pak objevily na serveru YouTube.

Podle zastánců nového zákona, který iniciovali místní komunisté, využívání rudé vlajky neznamená návrat sovětských symbolů na Ukrajině. Chtějí prý tak prý uctít památku Ukrajinců, kteří bojovali za vlast. Odpůrci však považují tento krok za neústavní.

 

Právě se děje

Další zprávy