Policie vyjela na silnice. Sledovali jsme, jak pokutuje

Domácí Domácí
20. 4. 2011 16:13
Reportéři Aktuálně.cz vyrazili s policisty do ulic Prahy
Foto: Michal Štůsek

Praha - Velikonoce patří každoročně k období, kdy dochází na silnicích k největšímu počtu nehod.

Policie si proto na neposedné řidiče došlápne při celorepublikové dopravní kontrole. Reportéři Aktuálně.cz Michal Štůsek a Ludvík Hradílek vyrazili ve středu odpoledne společně s jednou z hlídek do ulic Prahy.

Až do povelikonočního úterý policie naplánovala více než 150 dopravně bezpečnostních akcí, do kterých se zapojí tisíce ochránců pořádku.

Ti se neomezí pouze na denní dobu, ale plánují i noční kontroly, kdy se zaměří především na řízení pod vlivem alkoholu.

Důvodem rozsáhlého opatření jsou rostoucí počty dopravních nehod i jejich obětí.

Od začátku roku do dnešního dne policie eviduje 19 228 nehod, při kterých zahynulo 168 lidí. Alkohol se podle policejních statistik podílel na 1200 nehodách.

16:05 - Kontrola v pražské Českobrodské ulici končí, policejní hlídka se balí a odjíždí. Během dvou hodin vybrala na pokutách celkem 7000 korun - nejčastěji za rychlost a jízdu bez bezpečnostních pásů.

15:55 - Řidič náklaďáku měl pro změnu problémy s dechovou kontrolu. Navzdory prvotnímu podezření ale nakonec nenadýchal. Pokuta ho ale i tak neminula - dostal 500 Kč za to, že nebyl připoután.

15:48 - Mladíkovi v opelu nesvítila přední světla. Neminula ho pokuta 200 korun a jeden trestný bod.

15:35 - Nešvarem mezi řidiči dodávek je jízda bez bezpečnostních pásů. Policisté hned dvěma domlouvali.

15:27 - "Osobu blízkou bych vyškrtl ze všech přestupků," poukazuje šéf hlídky na častou výmluvu řidičů. "Začíná špička, teď už nikoho nechytneme," dodává.

15:23 - Mnozí řidiči přibrzďují těsně pod kopcem ve chvíli, kdy spatří hlídku. Policisté jsou bezradní, radar je o několik metrů dále.

15:21 - Zdá se, že šestašedesát kilometrů v hodině je nejčastější rychlostí při přestupcích. Žena v černém mercedesu přijímá tisícikorunovou pokutu s úsměvem a zapaluje si cigaretu. Platí hotově a odjíždí.

Foto: Michal Štůsek

15:17 - "Místo na kontrolu není úplně ideální," poukazuje jeden z policistů na fakt, že stojí v kopci. Řidiči tak hlídku vidí z dálky. "Přestupků za rychlost dnes moc nebude, maximálně za technické přestupky," odhaduje.

15:11 - "Kdybych věděla, že tu měří, vzala bych to jinudy," posteskla si postarší řidička dacie. Odjela s pokutou 500 Kč za propadlou technickou kontrolu.

15:07 - První pokuta za jiný přestupek než rychlost. Řidič dodávky za jízdy telefonoval. Zaplatil tisíc korun a tři trestné body.

15:04 - Po tisíci korunách zaplatí dvojice hříšníků, kteří o 16 kilometrů překročili povolenou rychlost.

15:01 - Další tři kontroly proběhly bez problémů. Policisté dali všem řidičům dýchnout, ale jen preventivně. "Většinou poznáte, když je řidič opilý, ale musíte ze zákona dát dýchnout každému," vysvětlil policista

14:56 - Hlídka v Českobrodské ulici se potýká s prvními potížemi. Přehřál se jim počítač, jehož prostřednictvím kontrolují řidičské průkazy. Vše tak ověřují přes vysílačku.

14:53 - "Zaměřujeme se na alkohol," řekl Aktuálně.cz jeden z hlídkujících policistů. Podle něj se stává, že si řidiči po večeru v hospodě dají k obědu třeba dvě piva. "A rázem nadýchají dvě promile," upozornil.

14:51 - Chystaná dopravní opatření by se měla vystupňovat v pátek a pondělí odpoledne. "Když jsou svátky v pozdějším období jako letos, tak následky dopravních nehod jsou vyšší. Souvisí to s počasím, tedy i počtem motorkářů," upozornil šéf dopravní policie Leoš Tržil.

Foto: Michal Štůsek

14:39 - Policejní akce nebudou všude stejné. Například v Praze se hlídky zaměří na jinou problematiku v Praze než například na Slovácku. Nejkritičtější bude podle dopravních policistů pátek odpoledne na výjezdu z hlavního města.

14:33 - Loni si velikonoční období vyžádalo šest obětí, nejméně za , předloni 15 obětí a v roce 2003 zahynulo 25 lidí.

14:26 - Zatímco většina řidičů se kontrole ráda vyhne, služeb policistů využil Němec, který zastavil dobrovolně. Ptal se na cestu.

14:18 - Policisté dosud zkontrolovali tři osobní a jedno nákladní auto. Vybírají si je namátkově, ale nezjistili žádné pochybení.

14:12 - Hlídka v Českobrodské ulici prozatím probíhá poklidně. Policisté zatím nepřistihli nikoho, kdo by jel rychle. Motoristy kontroluje hlídka i dalekohledem. Zkoumá, zda náhodou netelefonují.

14:06 - Reportéři dorazili do Českobrodské ulice, jedné z nejvytíženějších částí Prahy.

 

Právě se děje

Další zprávy