Praha spustí elektronický systém zadávání zakázek

ČTK ČTK
21. 4. 2011 7:33
Podle primátora Bohuslava Svobody (ODS) tím úřad ušetří až třetinu nákladů
Díky zadávání zakázek elektronickou cestou může úřad ušetřit až třetinu nákladů, říká primátor Svoboda
Díky zadávání zakázek elektronickou cestou může úřad ušetřit až třetinu nákladů, říká primátor Svoboda | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pražský magistrát připravuje systém elektronických aukcí. Nakupovat přes ně chce například kancelářské potřeby nebo nábytek. Strategii, které zboží a služby a jakým způsobem bude pomocí aukcí nakupovat, chtějí mít radní připravenu do konce května.

Pilotní aukce by měla být vypsána v následujících týdnech. Ostrý start projektu ale magistrát očekává až na začátku příštího roku.

Primátor Bohuslav Svoboda  již před časem řekl, že díky zadávání zakázek elektronickou cestou může úřad ušetřit až třetinu nákladů. První pokusnou aukci chtěl spustit již v březnu. Zavedení systému je ale podle představitelů hlavního města složitější, než očekávali.

Systém využije i policie

Připravovaný systém má platit současně pro hlavní město i městskou policii. Úředníci mají nyní za úkol připravit analýzu všech služeb a zboží, které Praha a strážníci nakupují a na které by se internetové aukce hodily.

Zároveň chce magistrát posoudit, zda by bylo lepší vytvořit samostatný aukční systém města, nebo využít již existujících nabídek. "Potom bude následovat rozhodnutí o rozsahu využití elektronických aukcí v rámci magistrátu i městské policie a formě těchto aukcí," uvedl Svoboda. Na dodavatele vlastního aukčního systému nebo hotové služby bude vypsána veřejná zakázka, dodal Svoboda.

Zavedení centralizovaných nákupů si podle něj vyžádá také dílčí reorganizaci magistrátu. "Jako předběžný termín uplatnění elektronických aukcí v praxi jsme si proto stanovili únor příštího roku," doplnil primátor.

Pražský magistrát byl v minulosti často spojován s netransparentním zadáváním veřejných zakázek. Kritizován byl především projekt opencard. Na nedostatky při zadávání zakázek při jeho realizaci poukázal i audit, který si magistrát nechal zpracovat.

 

Právě se děje

Další zprávy