Recesisté v pyžamech vyrazili do centra Prahy

Mediafax
9. 4. 2011 13:19
Požadují zimní spánek či čas na spánek v zaměstnání
Bez pyžama ani ránu. Recesisté v centru Prahy
Bez pyžama ani ránu. Recesisté v centru Prahy | Foto: Jakub Geier

Praha - Na pražském Václavské náměstí se v sobotu dopoledne sešly desítky lidí v pyžamech, nočních košilích nebo županech.

V rámci akce Pyjamos Metro Ride, kterou organizátoři svolali přes sociální síť Facebook, se ještě předtím všichni účastníci happeningu projeli ve spacím oblečení metrem.

"Nejdřív jsme chvíli jezdili metrem, vyčistili si v centru zuby a teď se scházíme tady," řekl jeden z příchozích.

Akce se účastnilo kolem stovky převážně mladých lidí, většina z nich výběr úboru nepodcenila. Na Václavském náměstí tak byly k vidění krajkové noční košilky, pruhovaná pyžama, spací overaly s medvídky, někteří nadšenci dokonce přišli v papučích.

Jeden z organizátorů akce navíc po jedenácté hodině pod sochou svatého Václava vysvětlil všem důvody sobotního setkání. "Jako každý umělecký nebo politický směr, i my máme svůj manifest. Má tři body a budeme se snažit o jejich prosazení," řekl.

Chceme spací hodiny v práci

Prvním bodem manifestu spáčů je snaha změnit často kritizovaný systém změny letního a zimního času. "Požadujeme, aby se v novém formátu čas měnil vždy jen na zimní," přednášeli organizátoři za potlesku všech účastníků program hnutí.

Dalším bodem manifestu je zavedení spací hodiny v zaměstnání, posledním požadavkem potom zavedení zimního spánku, který zdůvodňují představitelé hnutí dobrými zkušenostmi z říše zvířat. "Je to poučení od medvědů. Medvědů se každý bojí, protože v zimě spí," vysvětlil.

Své požadavky se budou snažit prosadit v nejbližší době. "Těžká doba si žádá tvrdá opatření. Pro dosažení našich cílů zahájíme tuto akci protestní minutou spánku," vyzvali organizátoři přítomné, kteří ulehli na Václavském náměstí na přinesené deky a po dobu jedné minuty předstírali spánek.

"Naše politika je taková, že žádnou politiku mít nebudeme, radši budeme spát," ukončil akci samozvaný mluvčí hnutí.

Největší nadšenci se potom ještě rozcvičili a krátce po jedenácté hodině už většina účastníku z Václavského náměstí odcházela.

 

Právě se děje

Další zprávy