Pražská rada měla mít nové tváře. Teď tam míří Hulínský

ČTK ČTK
31. 3. 2011 18:02
Hulínského a Šťastného do rady primátor Svoboda odmítal, nyní to prohlašuje za svůj nápad
Podle kostrbatého vysvětlování primátora Svobody není Hulínský starou tváří, protože je z ČSSD a tam se staré a nové tváře nerozlišují
Podle kostrbatého vysvětlování primátora Svobody není Hulínský starou tváří, protože je z ČSSD a tam se staré a nové tváře nerozlišují | Foto: hulinsky.cz

Praha - Do rady hlavního města by mohli být zvoleni poslanci a předsedové pražských stranických buněk Boris Šťastný (ODS) a Petr Hulinský (ČSSD).

Po dvouhodinovém jednání zastupitelských klubů ODS a ČSSD to novinářům řekl primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

Ještě dopoledne primátor označoval tuto možnost za návrh jednotlivců a tvrdil, že tyto snahy zastavil.

Kvůli jednání zastupitelských klubů ODS a ČSSD bylo zastupitelstvo na více než dvě hodiny přerušeno. Po jednání se primátor k návrhu na zvolení Hulinského a Šťastného radními přihlásil. Označil jej za svůj.

"Předložil jsem jej jako úvahu o politickém řešení složité situace, ve které nyní jsme. Oba pánové se musí rozhodnout," uvedl Svoboda. Podle něj se kluby musely sejít kvůli informacím, které unikají do médií.

Podle primátora Šťastný a Hulinský nepatří mezi staré tváře

Svoboda se ohradil také proti tomu, že by Šťastný a Hulinský mohli patřit mezi takzvané staré tváře.

"Šťastný je nová tvář v našem týmu a pan předseda Hulinský je člověk, kterého všichni známe. A navíc je za sociální demokracii, takže vůbec nepatří mezi ty, kteří byli označováni za staré a nové," poznamenal primátor.

Zdeněk Tůma si dobrovolně zabouchl dveře do rady. Místo bude znovu TOP 09 nabídnuto
Zdeněk Tůma si dobrovolně zabouchl dveře do rady. Místo bude znovu TOP 09 nabídnuto | Foto: Jan Langer

Už při sestavování koalice po říjnových volbách Svoboda trval na tom, že v radě nebudou sedět tváře spojené s minulým vedením města. Právě Hulinský za minulého vedení získal posty ve statutárních orgánech městských společností, za což pobíral milionové odměny.

Rada hlavního města má mít podle zákona 11 členů, v současnosti je na pražské radnici ale pouze devět radních. Pět křesel má ODS, čtyři ČSSD.

Jedno místo nabízela koalice volebnímu lídrovi opoziční TOP 09 Zdeňku Tůmovi. Ten to ale odmítl. Další radní Lukáš Plachý (ČSSD) rezignoval několik dní po svém zvolení kvůli podezření, že spolustraníkovi nabízel úplatek.

Svoboda ve čtvrtek na zastupitelstvu řekl, že koalice znovu nabídne křeslo TOP 09. Pokud opozice odmítne, bude muset koalice místa v radě obsadit. Novinářům pak řekl, že do příštího jednání zastupitelstva, které bude za měsíc, by se situace mohla vyřešit.

Podle Svobody by ale jedno místo mělo patřit ODS a jedno ČSSD. Tím by měli občanští demokraté v radě šest křesel, sociální demokraté pět.

 

Právě se děje

Další zprávy