Patnáct let za granát v restauraci platí, řekl soud

ČTK ČTK
28. 3. 2011 15:53
Výbuch zranil v pražské hospodě čtyři lidi, viník se hájí pokusem o sebevraždu
Granát odpálil recidivista Marek v hospodě na pražské Florenci, podle něj ale nešlo o obecné ohrožení.
Granát odpálil recidivista Marek v hospodě na pražské Florenci, podle něj ale nešlo o obecné ohrožení. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha/Brno - Nejvyšší soud definitivně potvrdil patnáctiletý trest vězení pro Marcela Marka, který v pražské restauraci U Českého lva odpálil granát.

Soud odmítl jeho odvolání. Patnáctiletý trest dostal za obecné ohrožení při všech předchozích soudních líčeních. "Nejvyšší soud rozhodl neveřejně," potvrdil informaci mluvčí NS Petr Knötig. Pachateli zbývá už jen teoretická možnost podat ústavní stížnost.

V dovolání Marek tvrdil, že jeho čin nesplňuje všechny znaky obecného ohrožení. Nešlo prý o nedbalost ani úmysl, prý chtěl spáchat demonstrativní sebevraždu.

Marek přišel do restaurace v pražském Karlíně s granátem ukrytým v kufříku. V podniku, v němž bylo nejméně 20 hostů, si podle rozsudku sedl ke stolu a kufřík položil ke stěně. Kolem půl desáté pak obranný granát aktivoval vytažením pojistky. Následoval výbuch, který zranil tři lidi lehce, sám Marek utrpěl těžké zranění.

Všichni v okolí výbuchu byli podle rozsudku bezprostředně ohroženi na životě. Jen šťastnou náhodou střepiny nikomu nezpůsobily smrtelné zranění. Soudy se přiklonily k závěru, že Marek chtěl s pomocí granátu spáchat takzvanou rozšířenou sebevraždu. Při tom ale ohrozil i životy dalších lidí.

Marek je recidivista. Už v 70. letech měl být, ještě pod svým původním jménem Zdeněk Růžek, odsouzen za pokus o emigraci. Během výkonu trestu však zavraždil svého spoluvězně. Dostal za to trest smrti a na vykonání rozsudku čekal v cele čtyři roky.

Nakonec mu tehdejší prezident Gustáv Husák snížil trest na 25 let vězení. Za mřížemi strávil za převážně násilné trestné činy celkem 32,5 roku.

 

Právě se děje

Další zprávy