Kvůli drogám přerušila ČSSD svému zastupiteli členství

Michal Štůsek Michal Štůsek
2. 3. 2011 19:35
Rada Prahy 9 zbavila politika funkce, strana jej vyzvala k odchodu
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Policie Olomouc

Praha - Policie po pondělní obří razii na výrobce drog a zloděje aut obvinila 12 lidí. Mezi dopadenými je také zastupitel Prahy 9 Petr Müller (ČSSD).

"Mohu jen potvrdit, že jedním ze zadržených je osoba pohybující se v komunální politice," sdělil Aktuálně.cz mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Kvůli Müllerovu obvinění se v úterý mimořádně sešla rada Prahy 9, která zastupitele odvolala ze všech komisí, v kterých v městské části působil.

"Rada na mimořádném zasedání přijala usnesení, kterým pana Müllera odvolala z funkcí člena komisí," potvrdil Aktuálně.cz starosta Prahy 9 Jan Jarolím (ODS).

Odvolání politika později podpořil také klub zastupitelů z ČSSD.

"Jsme si vědomi skutečnosti, že tato událost působí negativně na všechny slušné členy sociální demokracie v naší městské části a na ČSSD jako celek, proto jsme se rozhodli přikročit k okamžitému přerušení členství Petra Müllera v ČSSD a jeho vyloučení z Klubu zastupitelů ČSSD v Praze 9," stojí ve středečním prohlášení zastupitelů za ČSSD v Praze 9. 

"Zároveň jej vyzýváme k bezodkladnému složení mandátu zastupitele a ukončení členství v sociální demokracii. V případě, že se Petr Müller nevzdá sám členství v sociální demokracii, ČSSD v Praze 9 bezprostředně zahájí všechny kroky ke zrušení jeho členství ve straně," vyzývají.

Rozbroje uvnitř strany

Petr Müller vstoupil do ČSSD na Praze 9 na podzim v roce 2005. Před tím pracoval mimo jiné jako školník a údržbář v Domě dětí a mládeže na Praze 9. "Právě tato instituce spadala pod kompetence jeho pozdějšího stranického kolegy Jana Štrofa, který dříve v Praze působil jako radní pro školství," řekl Aktuálně.cz místopředseda ČSSD na Praze 9 Ondřej Miffek.

Jan Štrof však popírá, že by se na příchodu Petra Müllera do strany nějak podílel, naopak jej sám označuje za jeden z důvodů, proč při komunálních volbách do zastupitelstva na Praze 9 odstoupil společně s dalšími členy z kandidátky.

"Na podivné jednání pana Müllera, Plachého a dalších jsme upozorňovali již dříve, byl to také důvod opuštění kandidátní listiny," sdělil Aktuálně.cz. Štrof přitom o složení listiny věděl a společně ji se stranickými kolegy odsouhlasil.

Ze strany byl s definitivní platností vyloučen v lednu letošního roku, kdy krajská organizace na sjezdu potvrdila dřívější rozhodnutí obvodní buňky.

Oficiální důvod vyloučení bylo porušení vnitrostranických pravidel. "Pan Štrof před volbami do zastupitelstva hlavního města Prahy rozesílal známým sms zprávy, kde stálo ať nevolí první dva kandidáty strany," popsal konkrétní důvod vyloučení Ondřej Miffek.

K boji proti drogám vyzývala při komunálních volbách v roce 2010 ČSSD na Praze 5
K boji proti drogám vyzývala při komunálních volbách v roce 2010 ČSSD na Praze 5 | Foto: ČSSD

Policie podle mluvčího obvinila celkem dvanáct lidí. Kromě neoprávněného nakládání s psychotropními látkami a jedy, mají někteří  z nich na svědomí také krádeže aut. Za to jim hrozí až desetiletý trest.

Skupina vyráběla a prodávala drogy od roku 2008 a za dobu svého působení vydělala kolem 1,5 milionu korun. Další přibližně milion získala krádeží šesti dodávek.

Zastupitel řídil zdrogovaný

Za poslední rok se jedná o druhý případ, kdy se člen ČSSD dostal kvůli drogám do problémů s policií. Aktuálně.cz loni upozornilo na trestné náborové praktiky sociálních demokratů na Ústecku, kde noví členové dostávali za vstup do strany marihuanu.

 

Petr Müller není ani první pražský zastupitel, který se dostal do povědomí kvůli drogám. Policie loni řešila případ Jiřího Láryše, zastupitele ODS na Praze 1, který řídil zdrogovaný.

Komunální politik nakonec z celého případu vyšel bez trestu. Soudce tehdy rozhodl, že Láryšův prohřešek není trestným činem, protože se prý nepodařilo prokázat, že by - ač pod vlivem drogy - ohrožoval ostatní účastníky silničního provozu.

Ve správním řízení politikovi přitom hrozilo, že přijde až o sedm bodů a o řidičák na dva roky.

 

Právě se děje

Další zprávy