Režisér Vávra se dočkal státních oslav i ohňostroje

Domácí ČTK Domácí, ČTK
1. 3. 2011 6:21
Ke stým narozeninám gratulovali Vávrovi prezident i ministr kultury
Otakar Vávra, uctívaný i proklínaný režisér, se dožil sta let.
Otakar Vávra, uctívaný i proklínaný režisér, se dožil sta let. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

PrahaPatří mezi nejkontroverznější české režiséry, mnozí filmoví kritici tvrdí, že umělecká hodnota jeho díla je sporná, dobře známá je jeho poplatnost komunistickému režimu. Přesto se Otakar Vávra v pondělí dočkal takřka "státních" oslav svých stých narozenin.

V pražském Mánesu Vávra nejen slavil, ale také křtil doplněné a rozšířené vydání svých pamětí z roku 1994.

V roli kmotrů knihy nazvané Paměti aneb Moje filmové 100letí mu blahopřáli prezident Václav Klaus, ministr kultury Jiří Besser, pražský primátor Bohuslav Svoboda a režisér Jiří Menzel. Mezi gratulanty byly desítky dalších filmařů a herců.

Prezident Klaus: Úžasné, bezvadné

"Je to úžasné, že tu Otakara Vávru máme a že se dožívá sta let. Asi nikdo z nás nikomu k takovým narozeninám negratuloval. Kniha jeho pamětí je bezvadná - každému ji doporučuji," řekl Klaus. Oslavenci před několika lety udělil nejvyšší státní vyznamenání a tím dal podle svého vyjádření jasně najevo, co si o něm myslí.

Ministr Jiří Besser pak jubilantovi předal medaili Artis Bohemiae Amicis (Přátelé českého umění) za propagaci české kultury ve světě.

Otakar Vávra na akci dorazil se svou manželkou Jitkou Němcovou. Ta k jeho výročí natočila oslavný dokument Stovku má člověk jednou za život, který v neděli uvedla Česká televize.

Mezi dalšími gratulanty byli herci, kteří hráli ve Vávrových filmech, i filmaři. Například Jaromír Hanzlík dal Vávrovi pusu na čelo, dokumentaristky Alena Činčerová a Adéla Sirotková mu zase předaly stovku jeho oblíbených párků. Hlavní část pondělní oslavy doprovodil ohňostroj nad Vltavou.

 

Právě se děje

Další zprávy