Zraněný technař neuspěl s žalobou za CzechTek

Veronika Lehovcová Suchá ČTK Veronika Lehovcová Suchá, ČTK
31. 1. 2011 16:54
Hudebník Tomáš Pavlecký odškodnění za zraněné oko nedostane
Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Hudebníkovi Tomáši Pavlackému se vzdálila šance, že dostane od státu odškodnění za zranění oka při policejním zásahu na akci CzechTek v roce 2005.

Obvodní soud pro Prahu 7 v pondělí zamítl jeho žalobu, kterou se po ministerstvu vnitra domáhal odškodnění zhruba 100 tisíc korun.

Podle soudkyně Markéty Vodákové se nepodařilo prokázat, že mu úraz způsobil některý z policistů, kteří proti účastníkům tehdy zasahovali.

Soud přistoupil na argumentaci ministerstva vnitra, které se od počátku hájilo tím, že Pavlackého mohl klidně trefit některý z technařů, kteří plynové granáty házeli zpátky na policisty

Rozsudek není pravomocný. Pavlacký novinářům řekl, že se proti němu odvolá.

Čtvrt roku na nemocenské

V roce 2009 stejný soud hudebníkovi vyhověl. Odůvodnil to tehdy naopak tím, že stát vždy odpovídá za škody způsobené policistou při zákroku. Z této odpovědnosti se může vyvinit pouze tehdy, když prokáže, že policejní zásah vyvolal sám zraněný člověk svým protiprávním jednáním.

Odvolací pražský městský soud však následně tento verdikt zrušil a případ k obvodnímu soudu vrátil.

Pavlackého někdo na akci CzechTek v létě 2005 trefil do hlavy granátem, zásah mu poškodil oko. Musel na dva zákroky a celkem byl v pracovní neschopnosti tři měsíce.

Pavlacký má trvalé následky

"Mám trvalé následky. Vidím, ale zorné pole mám zmenšené asi o třetinu," popsal svůj stav Pavlacký, který pracuje jako asistent režie. "Nemám v oku sklivec, který mi museli odstranit. Oko je proto velmi zranitelné, musím si dávat velký pozor, aby se mi něco nestalo."

Hudebník dál žádá od státu náhradu škody sto tisíc korun. "Je tam zahrnuto bolestné, ušlý zisk, kompenzace za snížené společenské uplatnění či nákup zdravotních pomůcek," vysvětlil Pavlackého právní zástupce Matěj Dvořák.

 

Právě se děje

Další zprávy