Řeky se vylévají z břehů, Ústí čeká pětiletou povodeň

Domácí ČTK Domácí, ČTK
14. 1. 2011 22:59
Povodňovou situaci sledujeme v online reportáži
Takto se vylilo z břehů Labe v Ústí nad Labem
Takto se vylilo z břehů Labe v Ústí nad Labem | Foto: HZS Ústeckého kraje

Praha - Českou republiku znovu trápí zvednuté hladiny řek, a to v důsledku silného oteplení a odtávání sněhu, ale také deště.

Na řadě toků v Plzeňském a Ústeckém kraji platí třetí, tedy nejvyšší stupně povodňové aktivity. Ohře v Lounech se vylila z břehů, v Ústí nad Labem kolabovala kvůli zatopené silnici doprava.

Kvůli kaluži stál i tah z Tábora na Prahu. Zvýšené průtoky hlásí vodohospodáři z Vysočiny.

Český hydrometeorologický ústav vyhlásil stav povodňového ohrožení, tedy extrémní stupeň nebezpečí, pro Karlovarský kraj.

Meteorologové na některých místech varují před padesátiletou vodou. Na většině míst ale přestalo pršet a situace by se měla začít uklidňovat.

TIP: Zasáhla vaše místo zvedající se hladina řek? Pište nám (nebo posílejte fotografie) na e-mail [email protected], nebo se podělte s ostatními čtenáři na naší stránce na Facebooku, či na Twitteru.

Situaci sledujeme v online reportáži:

22:56 - Ohře v Lounech stále stoupá. Hladina nyní dosahuje 537 cm. Situace se naopak uklidňuje v Drahovicích.

22:03 - Řeky s napětím sledují i v sousedním Německu, a to především na Rýnu, Dunaji a Labi. Zatímco Heidelberg dnešní kulminaci hladiny řeky Neckar přežil bez větší újmy, překvapivě rychle stoupá ve východním Bavorsku hladina Dunaje, který po Pasovu ohrožuje už i Řezno.

20:48 - Stoupající vody se nyní bojí asi nejvíce v Plasech na severním Plzeňsku. Po Střele tam má přijít voda, která přetéká přes přeliv Žlutické přehrady, kde je třetí povodňový stupeň.

19:04 - Na Vysočině přestalo odpoledne pršet, hladiny řek přesto stále stoupají. Druhý povodňový stupeň nyní platí na Sázavě ve Žďáru a na Trnavě v Červené Řečici. Bdělost vodohospodáři vyhlásili na Jihlavě v Ptáčově, Oslavě v Nesměři či Svratce v Dalečíně. "Během noci a zítřka se nadále předpokládá kulminace průtoků," sdělila Aktuálně.cz mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová.

18:55 - Na dolním Labi reálně hrozí povodeň srovnatelná s tou před pěti lety. Ředitel povodí Jindřích Zídek očekává, že v Ústí nad Labem řeka v neděli dosáhne 800 centimetrů. Před pěti lety to bylo ještě o 87 cm více. Ve městě se začaly stavět protipovodňové stěny.

18:22 - Na třetí stupeň povodňové aktivity - stav ohrožení - už vystoupala i jihočeská Lužnice v Bechyni. Od rána se hladina zvedla o bezmála půl metru. Kulminovala už naopak Ohře v Chebu.

17:17 - Hladiny řek v Libereckém kraji začínají kulminovat. Na třetím povodňovém stupni je pouze řeka Mandava ve Varnsdorfu, druhý stupeň hlásí ve Stráži pod Ralskem na Českolipsku. Odtok vody v některých místech komplikuje špatný stav koryt řek poničených srpnovými povodněmi.

17:00 - Beroun odpoledne kvůli rozvodněné Berounce vyhlásil třetí povodňový stupeň, tedy ohrožení. Řeka má podle povodňové komise dále stoupat a kulminace se očekává v neděli, bezprostřední nebezpečí ale lidem nehrozí. Třetí stupeň plánují během noci vyhlásit také v Černošicích u Prahy, kde již voda řadě lidí zaplavila pozemky a dostala se jim do sklepů. Starosta Filip Kořínek ČTK řekl, že město je podle vývoje připraveno část obyvatel evakuovat a zajistit jim nouzové ubytování.

16:52 - Hladiny řek na Vysočině kvůli dešti a vysokým teplotám stoupají. Na Sázavě ve Žďáru nad Sázavou platí druhý stupeň povodňové aktivity vyžadující pohotovost. Bdělost je v tuto chvíli na dalších devíti místech v kraji. Další vývoj bude záležet na počasí, ale podle vodohospodářů by měly řeky kulminovat v průběhu noci a soboty. 

16:40 - V Karlovarském kraji platí třetí povodňový stupeň na Ohři v Chebu a karlovarské Teplé a Drahovicích. Policisté kvůli vodě uzavřeli silnici u Citic na Sokolovsku. V Karlových Varech je uzavřen podchod u Solivárny. Hasiči také řešili problémy v Olšových Vratech, kde se přelévá požární nádrž. Odpoledne zasedala krajská povodňová komise, která se mimo jinézabývala ohrožením sloupů elektrického vedení v Královském Poříčí, kde došlo k uvolnění ledové kry z rybníka do řeky Ohře. V Mírové musel být evakuován jeden dům, protože se zde vylil Chodovský potok. V současné chvíli hrozí zatopení minimálně dalších dvou domů.

16:13 - Hladiny řek pozvolna stoupají i v Královéhradeckém kraji. Vodohospodáři vyhlásili na Cidlině v Novém Bydžově a Jičíně druhý stupeň povodňové aktivity, stejný stupeň platí také na Bystřici v Rohoznici. "Během dnešního dne jsou očekávány další srážky, které způsobí další vzestupy průtoků, pravděpodobně zejména v severních oblastech," uvedl odpoledne vedoucí vodohospodářského dispečinku Povodí Labe Jiří Petr.

15:50 - Na dolním Labi reálně hrozí povodeň, srovnatelná s tou před pěti lety. V Ústí nad Labem je kvůli vodě uzavřená silnice I/30 podél Labe a starý úsek Žižkovy ulice. Zatopená je i cesta do Prostředního Žlebu na Děčínsku. Labe přitom ještě zdaleka nepřestalo stoupat a do neděle může hladina dosáhnout až na 800 centimetrů, tak vysoko byla naposledy před pěti lety. Vodohospodáři už vypustili ústecká zdymadla, aby je připravili na velkou vodu. Večer začne město budovat protipovodňovou stěnu, která má před velkou vodou ochránit čtvrť Střekov. V plánu je i stavba stěny z pytlů v Olšinkách.

15:23 - Silnice I/3 u Tábora směrem na Prahu je u bývalého motorestu Mašát uzavřena. Na vozovce je velká louže, kterou způsobily ucpané odtoky. Policisté dopravu odklánějí přes kruhový objezd, který je poblíž uzavírky, informovala policejní mluvčí Lenka Kozoňová.

13:51 - Voda zatopila silnici II/115 mezi Radotínem a Černošicemi. Autobusová linka 315 je zrušena bez náhrady. Noční autobusová linka 601 je v úseku mezi zast. Otínská - Černošice, žel. zast. vedena v obou směrech odklonem přes Třebotov a Roblín. Minimálně do pondělního večera bude uzavřena i silnice mezi Davlí a Štechovicemi.

13:07 - Povodňová aktivita platí i na šesti řekách Jihočeského kraje. Ke druhému stupni vystoupala Lomnice v Dolním Ostrovci na Písecku, Skalice ve Varvažově na Písecku, Smutná v Ratajích na Táborsku a Lužnice v Bechyni. První stupeň platí pro Nežárku v Lásenicích na Jindřichohradecku, Otavu v Písku, Lomnici v Blatné na Strakonicku a Milevský potok v Milevsku na Písecku.

12:20 - "Labe dosáhlo v Děčíně 3. stupně povodňové aktivity, výška hladiny v 11.00 563 cm, průtok 1330 kubíků a očekává se podle ČHMI další vzestup až k sedmi metrům," napsal na naší stránce na Facebooku čtenář Saša Vanžura.

11:46 - Mluvčí ústeckých hasičů Lukás Marvan uvedl, že kvůli stoupající vodě zatím čerpali vodu na 26 místech. Nejhorší situace je na Chomutovsku a Lounsku. Ve Varnsdorfu byl vyhlášen stav ohrožení. V 11:30 tam zasedla povodňová komise.

Labe v Ústí
Labe v Ústí | Foto: HZS Ústeckého kraje

11:08 - Chrudimka a Doubrava překročily úroveň nejnižšího prvního stupně povodňové aktivity. Bdělost platí v Přemilově a Pařížově. Hladiny by mohly stoupat i nadále. "Jsou očekávány další srážky s úhrny pět až deset milimetrů, které způsobí další vzestupy průtoků," uvedl vedoucí vodohospodářského dispečinku Povodí Labe Jiří Petr.

10:41 - Velká voda zřejmě ohrozí Krajský soud v Ústí nad Labem. Ráno kvůli tomu zasedal krizový štáb. "K vyklizení sklepních prostor dochází při hladině řeky 6,7 - 7 metru. To začíná voda prosakovat do sklepů. Podle dostupných informací má o víkendu dojít k vzestupu hladiny na 6,5 metru," řekla mluvčí soudu Irena Jeřábková. Podle ní bude krizový štáb v pohotovosti. Ve sklepních prostorech je spisovna státních zastupitelství a sklady materiálu soudu.

10:13 - Hasiči v Karlovarském kraji vyjížděli od čtvrtečního večera k desítkám zásahů. Převážně se jednalo o čerpání vody ze zatopených sklepů nebo garáží. Někde stavěli preventivně i ochranné hrázky z pytlů s pískem.

09:29 - Na Vysočině hlásí vodohospodáři 1. stupeň povodňové aktivity z říčky Šlapanky v Mírovce na Havlíčkobrodsku. Nepředpokládají však, že by mohly způsobit kritické situace.

Předpověď počasí
Autor fotografie: Aktuálně.cz

08:56 - Nejdramatičtější situace je nyní na Ohři v Lounech, kde je stav ohrožení. "Voda se tu na několika místech již vylila z koryta," řekl Aktuálně.cz mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský. V Ústí nad Labem je zatopena Přístavní ulice. V centru města se tvoří kolony, protože řidiči musí využít objízdných tras.

08:19 - Lodě se budou moci na Vltavu v Praze vrátit zřejmě až v sobotu. Magistrát zastavil lodní dopravu ve čtvrtek kvůli zvýšené hladině. Malou Chuchlí ráno protékalo přes 700 metrů krychlových vody za vteřinu. Průtok je regulován vltavskou kaskádou.

07:55 - V ohrožení je také město Příbram, kde zvedly hladiny Skalice a Litavky, v případě obou říček platí třetí povodňové stupně. Ohroženy jsou především Zadní Poříčí a Trhové Dušníky. Vážná situace je na Berounce. V Černošicích u Prahy, kde hladina stále stoupá, jsou připraveni na evakuaci lidí z okolí řeky.

06:59 - V Karlových Varech - Drahovicích platí od rána třetí povodňový stupeň na řece Ohři. Hladina dosáhla ke 285 centimetrům, běžně je kolem metru. Jinde na Ohři v kraji zatím platí druhé povodňové stupně.

06:43 - Na třetí povodňový stupeň - ohrožení - stoupla hladina Úslavy v Prádle a v Plzni - Koterově, Radbuza v Tasnovicích, Mže v Kočově a Stříbře a Úterský potok v Trpístech.

06:31 - Největší problémy byly v noci na Plzeňsku a Příbramsku. Plzeňský kraj hlásí třetí povodňový stupeň na šesti místech, dolní toky stále ještě stoupají, na horních částech klesají.

 

Právě se děje

Další zprávy