Praha nemá nový rozpočet, hospodařit bude v provizoriu

ČTK ČTK
29. 12. 2010 12:48
Podobně jsou na tom i mnohé pražské městské části
Město rozhodne o rozpočtu během ledna
Město rozhodne o rozpočtu během ledna | Foto: Aktuálně.cz, Tomáš Adamec

Praha - Hlavní město ani mnohé pražské městské části nemají schválený rozpočet na příští rok. V prvních měsících roku 2011 budou hospodařit v rozpočtovém provizoriu.

Radnice tak budou vycházet z letošního rozpočtu, většina z nich smí měsíčně utratit maximálně takový obnos, který odpovídá jedné dvanáctině letošního rozpočtu. Navíc nesmí uzavírat dlouhodobé smluvní vztahy.

Taková situace nastala v Praze naposledy před dvanácti lety. Tehdy byl rozpočet hlavního města na rok 1999 schválen až v březnu toho roku.

Nové vedení hlavního města, které vzešlo z říjnových voleb, na konci listopadu schválilo rozpočtové provizorium na příští rok. Důvodem bylo to, že nová politická reprezentace chce mít dostatek času na to, aby se s rozpočtem seznámila.

Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) už dříve řekl, že chce přehodnotit některé plánované investiční akce. Úspory by se podle něj mohly dotknout dopravního podniku, Technické správy komunikací a výstavby městského okruhu.

Definitivní rozpočet chce hlavní město schválit zřejmě na únorovém zastupitelstvu.

Prohlédněte si demonstraci na prvním zasedání zastupitelstva:

Součástí provizoria byl i návrh dotačních vztahů k jednotlivým městským částem. Jde o vzorec, podle kterého se vypočítá, kolik peněz která městská část od hlavního města dostane.

Důležitou roli hraje například počet obyvatel, rozloha nebo počet žáků základní a mateřských škol.

Předseda finančního výboru zastupitelstva Petr Hulinský (ČSSD) před schválením materiálu uvedl, že díky odsouhlasení dotačních vztahů nemusí městské části hospodařit v provizoriu. Mnohé velké radnice ale přesto čekají na schválení definitivního rozpočtu a na začátku roku 2011 budou hospodařit s provizoriem.

Mnoho radnic je bez rozpočtu

To už si schválila například Praha 1, 5, 6, 8, 9, 12, 13, 14 a 15. V některých případech je důvodem také to, že se na radnici kompletně vyměnilo vedení. To nové pak ještě nestihlo rozpočet připravit.

Nový primátor Prahy Bohuslav Svoboda
Nový primátor Prahy Bohuslav Svoboda | Foto: Ludvík Hradilek

Většina radnic městských částí si stejně jako radnice hlavního města stanovila, že po dobu rozpočtového provizoria utratí měsíčně maximálně jednu dvanáctinu z objemu letošního rozpočtu. Praha 5 je ještě opatrnější, chce utratit maximálně 85 procent průměrného měsíčního rozpočtu na letošní rok. Se zhruba polovičním objemem peněz než letos zatím počítá Praha 1.

"Městská část může přistoupit ke schválení svého rozpočtu až po schválení rozpočtu hlavního města Prahy. Je to samozřejmě pro nás nevýhoda, že nevíme přesně, s jakými prostředky přesně budeme moci pracovat," řekl už dříve novinářům na tiskové konferenci starosta Prahy 5 Radek Klíma (TOP 09).

Výrazné komplikace nevzniknou

Rozpočtové provizorium zpravidla řeší základní chod radnice, města a organizací, které radnice zřizuje. Organizace v podstatě hospodaří z měsíce na měsíc. Oslovené radnice se shodují, že rozpočtové provizorium je pro ně sice limitující, nezpůsobí jim ale žádné výrazné komplikace. Větší investiční akce plánují až na letní měsíce.

Například Praha 8 v usnesení o rozpočtovém provizoriu uvádí: "...v období rozpočtového provizoria lze financovat pouze základní provoz příslušných kapitol, činností a organizací, s přihlédnutím k zajištění nových úkolů." Výjimkou jsou sociální dávky, výdaje na projekty spolufinancované z evropských fondů a výdaje na zimní údržbu.

V oblasti investic bude Praha 8 uvolňovat peníze pouze na akce zahájené před rokem 2011 a na platby nasmlouvané ještě v letošním roce. Vedení městské části také nemůže uzavírat nové smluvní vztahy, pokud nemá jistotu, že na ně bude mít dostatek prostředků.

 

Právě se děje

Další zprávy