Mráz ochromil železnici. Vlaky mají hodinová zpoždění

ČTK ČTK
4. 12. 2010 10:55
Hlavními příčinami jsou zamrzlé výhybky i stržené troleje
Hlavními příčinami jsou zamrzlé výhybky i stržené troleje
Hlavními příčinami jsou zamrzlé výhybky i stržené troleje | Foto: Reuters

Praha - Ledové počasí s teplotami hluboko pod bodem mrazu od časného rána komplikuje provoz na železnici.

Doprava na vytížené trati mezi Prahou a Plzní kvůli zamrzlým výhybkám a stržené troleji úplně zkolabovala, řekl mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Pavel Halla.

První ranní vlak do Norimberka odjel kolem 10:00 z Prahy se zpožděním 268 minut, uvedl mluvčí ČD Petr Šťáhlavský. Stejné je to i v opačném směru. Problémy a velká zpoždění jsou i na jiných tratích.

Stržená trolej v Radotíně

Mezi Prahou a Berounem se kvůli stržené troleji v Radotíně jezdí kyvadlově po jedné koleji. V Radotíně a Dobřichovicích navíc zamrzají výhybky, doprava byla v jednu chvíli zcela paralyzovaná a vlaky neprojely vůbec.

Dopravu mezi Prahou a Berounem by měly zajišťovat pantografy, mezi Prahou a Radotínem byla zavedena náhradní autobusová doprava. Rychlíky v obou směrech mají desítky minut zpoždění, zpožděné jsou i navazující vlakové spoje.

Potíže v železniční dopravě jsou ale prakticky po celé zemi. Podle webových stránek ČD třeba Pendolino z Bohumína do Prahy nabralo 120 minut zpoždění, vlak EC z Prahy do Vídně 50 minut. Problémy mají i cestující na trati mezi Prahou a Brnem. Vlaky mají zpoždění kolem 40 až 50 minut.

S potížemi se od rána potýkají železničáři také na trati z Prahy do Vršovic. "Vlivem mrazu jsou hlášeny závady ve vinohradských tunelech," uvedl Halla. Kvůli zamrzlým výhybkám nejezdí vlaky ani mezi Brnem a Modřicemi.

Na trati z Jindřichovic do Nového Města pod Smrkem na Liberecku i dnes pracují dělníci na odstranění problémů, které způsobila středeční sněhová kalamita. Halla řekl, že je nutné vyměnit některé poškozené pražce. Práce by měly být ale do večera hotové. Dopravu zatím zajišťují autobusy.

 

Právě se děje

Další zprávy