"Zapadneš, zaplatíš!" vzkazuje dopravní podnik řidičům

Michal Štůsek Michal Štůsek
3. 12. 2010 17:00
Dopravní podnik bude vymáhat náklady za vyproštění aut z tramvajových kolejišť
Foto: Lukáš Uhlíř

Praha - Středeční sněhová kalamita se vám může prodražit, i když jste nebourali.

Stačí, pokud jste zapadli v hlubokém tramvajovém kolejišti a z pasti vás musela dostat až odtahová služba.

Dopravní podnik v metropoli se rozhodl, že bude náklady za odtah po řidičích, potažmo dopravních společnostech, zpětně vymáhat.

"Pokud za škodu odpovídá cizí subjekt, je výše škody s příslušnými doklady uplatněna na jeho pojišťovně, která se vždy zjišťuje při vyšetřování nehody. Pokud tento subjekt není řádně pojištěn, je náhrada škody uplatňována přímo na něm," vysvětluje mluvčí dopravního podniku Ilona Vysoudilová.

Mezi necelou třicítkou prvních případů, kterých by se vymáhání mohlo týkat, vyčnívá ten, kdy čtyřicetitunový kamion zapadl v kolejích na Hradčanské a na několik hodin zcela zablokoval provoz na křižovatce s Evropskou ulicí.

Řidič kamionu tento týden způsobil problémy rovněž v Praze na Výtoni, kde strhl trolej. Daným místem přitom nesměl vůbec projíždět.

Náklady? Případ od případu

Vyčíslení částky za odtah podle mluvčí není fixní, bude se odvíjet od konkrétní situace.

Důležitou roli hraje především hmotnost zapadlého vozidla, doba, po kterou je vyprošťován i vzdálenost, jež musí tahač k nehodě urazit.

"Jednotková cena je například za jízdu/návrat tahače, což je 60 Kč za 1 km. Jízda s vlečením je cca o 5 - 15 Kč dražší na 1 km. Vyprošťovací práce je počítána na minutu, zde je to 30 Kč. Pokud se tedy kamion vyprošťuje 1 hodinu, jen cena za tento úkon je 1800 Kč," nastiňuje mluvčí.

Případy se zabývají oddělení Provozní škody a Kontroly a vyhodnocení provozu, která zajišťují nahlašování pojistných událostí a předávání příslušných dokladů a důkazů.

Samotný proces vymáhání a kontroly úhrad všech škod a nákladů má na starost oddělení Provozní škody, které se zabývá i soudním vymáháním pohledávek.

 

Právě se děje

Další zprávy