Soud: Podezřelý z únosu Aničky má dceru, není delikvent

Michal Štůsek Michal Štůsek
22. 10. 2010 13:05
Obvodní soud v Praze 8 zrušil uvalenou vazbu a jednačtyřicetiletý muž je znovu na svobodě

Praha - Pátrání po devítileté Aničce pokračuje. Policie sice v úterý zadržela jednačtyřicetiletého muže, kterého z únosu podezírá, následující výslech a návrat desítek příslušníků do oblasti v Troji, ale výrazný posun v případu nepřinesl.

Muž policii ve své výpovědi přiznal, že se pohyboval u místa, kde Anička zmizela. Popírá ale, že by ji potkal. Batoh prý našel, vzal do ruky a opět položil na zem, aniž by prohledával jeho obsah.

Vedoucí vyšetřovacího týmu Josef Mareš v pátek médiím sdělil, že podezřelý se v oblasti v daný den pohyboval nejprve mezi desátou a jedenáctou hodinou dopoledne. Později se sem vrátil přibližně v půl druhé, v tu dobu Aničku viděly naposled její spolužačky.

Podezřelý na svobodě

Doplnil také, že muž ve zmíněné době masturboval u erotického videa, které měl nahrané v mobilním telefonu.

Podezřelého, který prý při výsleších několikrát změnil výpověď, policisté ve čtvrtek obvinili z trestného činu zbavení osobní svobody a navrhli uvalení vazby. Přestože státní zástupce návrh schválil, soudce se rozhodl návrh na vazbu zamítnout a podezřelý je opět volný.

Čtyřikrát vězněný muž se přitom na svobodu dostal naposledy v polovině letošního roku.

Mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 8 Martin Slováček, důvody, které soudce k rozhodnutí vedly, vysvětlil v krátkém rozhovoru pro Aktuálně.cz:

A.cz: Proč se soudce rozhodl podezřelého muže z únosu Aničky propustit z vazby?

Jediná indicie je biologická stopa na batohu, ostatní informace nejsou podložené.

A.cz: Soud tedy nevzal v potaz několikrát změněnou výpověď ani mužovou kriminální minulost?

Neshodami ve výpovědích jsme se zabývali, ale nejedná se o důkaz, který by nás vedl k uvalení vazby. Mužova trestná činnost je zcela odlišného rázu a s tímto případem nesouvisí.

A.cz: Byl podezřelý v minulosti trestán za sexuální delikt?

Nebyl. Má za sebou trestnou minulost, ale jedná se především o majetkové trestné činy, krádeže, zpronevěru, zanedbání povinné péče. Není to sexuální delikvent, navíc má 21letou dceru.

A.cz: Jaký je mužův vztah k místu, kde byla Anička viděna naposledy?

Muž bydlí v Mostu, do Prahy jezdí občas kvůli práci. Na Praze 8 přespává v posledním patře panelového domu, kde dřív žil se svojí ženou. Je to nebytový prostor, od kterého má klíče.

 

Právě se děje

Další zprávy