Anička je stále nezvěstná. Nepomohli ani slovenští psi

Petr Jemelka Petr Jemelka
16. 10. 2010 22:05
Dívka se ztratila v Praze ve středu cestou ze školy, hledaly jí stovky lidí i vrtulník

* Děvčátko se ztratilo ve středu cestou ze školy * Nalezen byl její batoh a láhev s pitím * Policie požádala o pomoc při pátrání, nevylučuje žádnou verzi * Do pátrání se zapojí i záchranáři ze Slovenska

Praha - Do pátrací akce po pohřešované devítileté Anně Janatkové z Prahy, kterou policisté hledají už od středy, se dnes zapojili kynologové ze Slovenska se speciálně vycvičenými psy. Opakované prohledali oblast pražské Troje, kde byla dívka cestou ze školy naposledy spatřena, ani oni však neuspěli. Zůstávají však k Česku, aby se znovu mohli zapojit do hledání ztracené dívky. ČTK to dnes řekla mluvčí pražské policie Andrea Zoulová. Policisté podle ní prověřují všechny možné verze včetně únosu, s žádostí o výkupné se však dosud nikdo neozval.

Po dívce pátralo celý čtvrtek přes sto policistů, odpoledne vzlétl i vrtulník s termovizí. Pražským policistům vypomáhali i policisté z krajů.

Holčička šla ve středu jako obvykle po jedné odpoledne domů se spolužačkami, ale od chvíle, kdy se jejich cesty rozdělily, už ji nikdo nespatřil.

Místo, kde se děvčata rozloučila, prohledávala stovka policistů s psovody a kolegy na koních.

"Nelze podcenit žádnou z vyšetřovacích verzí, prověřujeme tedy i možnost únosu," dodala Zoulová.

Poblíž místa, kde se školačky rozloučily, nalezli policisté dívčin batoh a několik metrů od něj láhev s pitím, ze které holčička pila ještě ve škole.

Mediafax: kriminalisté zadrželi dva dělníky

Podle informací agentury Medifax se kriminalisté během dopoledne zaměřili na jednu z rekonstruovaných vil v Tróji a k výslechu převezli dva dělníky. Nalezené věci malé Aničky prý navíc byly ukryty na zahradě vily a na místo dorazili detektivové z oddělení vražd.

Tyto informace ale policie odmítá komentovat. "Prověřujeme každou osobu, která se nachází v místě vyšetřování. Pokud u sebe někdo nemá doklady, musíme zjistit jeho totožnost. K zadrženým nebo prověřovaným osobám se nebudeme vyjadřovat," řekla Aktuálně.cz mluvčí pražských policistů Alena Zoulová, která o vývoji případu informuje.

Zoulová nechtěla upřesnit ani místo nalezení batohu a láhve s pitím. "Mohu jen potvrdit, že jsme je našli," reagovala na dotaz.

Učitelé ZŠ Na Šutce instruovali žáky

Dívka byla žákyní nedaleké základní školy Na Šutce, informace o jejím zmizení jsou také na školních webových stránkách. "Dnes ráno byl o celé situaci informován pedagogický sbor s tím, aby děti uklidnil a současně znovu upozornil na možná nebezpečí, která mohou děti po cestě domů potkat. Zejména před místem, které kriminalisté označili za nebezpečné," píše vedení školy na webu.

Kriminalisté totiž dlouhodobě upozorňují, že právě v této oblasti se vyskytují bezdomovci a drogově závislí, kteří se sem na zimu stahují do polorozbořených chatek a improvizovaných příbytků i do rekreačních chat, které bývají v zimě opuštěny. Nacházejí se zde také jámy a nezabezpečené studny. "I to jsou věci, které pátrání komplikují," připustila mluvčí Zoulová.

Holčička je asi 120 cm vysoká blondýnka. Oblečená byla do šedé zimní bundy a modrých džínů. Na hlavě měla fialovou kšiltovku a kolem krku fialovo-černý šátek - tzv. palestinu.

Policiie žádá veřejnost o pomoc s pátráním. Občané ji mohou kontaktovat na lince 158 nebo nejbližší policejní služebně. 

 

Právě se děje

Další zprávy